Sulme te tjera ndaj gazetares Ambrozia Meta, 30/03/2022, Tirane

  0
  127
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri Ambrozia Meta
  Gjini Female
  Data 30/03/2022
  Qyteti
  Lloj i incidentit
  Burimi https://www.mappingmediafreedom.org/
  Përfundimi ligjor Kryerësi I veprës wshtw dwnuar, lloji I dënimit
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

  Më 30 mars 2022, gjatë një konference për shtyp të improvizuar, kryeministri Edi Rama i tha një gazetareje se ajo kishte nevojë për “riedukim” dhe se ai do të refuzonte të merrte asnjë pyetje prej saj për 60 ditë për shkak të asaj që ai e konsideronte si sjellje joprofesionale. Shkëmbimi ndodhi teksa kryeministri foli me gazetarët jashtë selisë së Partisë Socialiste të Shqipërisë. Ambrioza Meta, gazetare e televizionit Syri.net, i bëri disa pyetje kryeministrit për çështje me interes publik – arrestimin e një deputeti të Partisë Socialiste dhe një rast korrupsioni të lidhur me inceneratorët në Shqipëri. Kryeministri fillimisht iu përgjigj pyetjes së saj. Teksa ajo këmbënguli në një pyetje të veçantë, ai e akuzoi atë se e kishte ndërprerë dhe nuk respektonte rregullat e konferencës për shtyp, duke thënë se asaj duhet t’i vijë “turp”. Ai më pas i tha asaj para shumë gazetarëve të tjerë se do të refuzonte t’i përgjigjej pyetjeve të saj për dy muaj.

  Në një tjetër konferencë për shtyp jashtë Partisë Socialiste më 6 prill, Meta tentoi t’i bënte një pyetje Ramës. Ai i tha të largohej dhe se ajo ishte e detyruar t’ia jepte mikrofonin një kolegu tjetër. Kryeministrja përsëriti se ajo kishte nevojë për “riedukim”. Ambrioza i tha Safe Journalists Albania: “Jam e shqetësuar se ky kërcënim ‘riedukimi’ ndaj gazetarëve po kthehet në një qëndrim normal të Kryeministrit”. Ajo e kishte hedhur poshtë akuzën për bullizëm, duke thënë se thjesht po bënte punën e saj dhe bënte pyetje sfiduese për një çështje me interes publik. Rrjeti Safe Journalits Albania pyeti Agjencinë e Medias dhe Informacionit të qeverisë nëse ka pasur një vendim formal kundër Metës dhe Syri.TV për të mos u bashkuar në konferencat për shtyp të Kryeministrit. Mësohet se nuk kishte asnjë njoftim zyrtar nga Kryeministria, por se ishte një vendim personal i Kryeministrit kundër Metës për atë që ai e konsideronte shkelje të gazetarisë etike.

  Gazetarët në Shqipëri kritikuan atë që ata e panë si një përpjekje të kryeministrit për të vendosur se cilat pyetje dhe tema mund t’i drejtohen. Gazetarët në Shqipëri punojnë në një klimë të vështirë për të marrë informacion nga burime qeveritare. Qeveria komunikon me gazetarët përmes grupeve WhatsApp në vend që të përdorë kanale zyrtare. Gazetarët që punojnë për mediat e pavarura diskriminohen rregullisht kur kërkojnë informacion ose koment nga ministrat. Gazetarëve të konsideruar si përfaqësues të organeve të “opozitës” u mohohet akreditimi ose u ndalohet të bëjnë pyetje në konferenca për shtyp. Ata që kërkojnë koment nga zyrtarët personalisht ndonjëherë përballen me armiqësi dhe pengesa.