Sulme të tjera ndaj gazetarit Isa Myzyraj, 05/05/2022, Tiranë

  0
  157
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri Isa Myzyraj
  Gjini Male
  Data 05/05/2022
  Qyteti Tirana
  Lloj i incidentit
  Emri i Medias Ora News
  Burimi https://www.mapmf.org/alert/24845
  Përfundimi ligjor Kryerësi I veprës wshtw dwnuar, lloji I dënimit
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

   

  Në fund të marsit dhe në fillim të prillit 2022, gazetari shqiptar Isa Myzyraj i Ora News u përball me presion dhe frikësim nga burime të shumta të lidhura me raportimin e tij për procesin e vetingut për Elizabeta Imeraj, drejtuese e Prokurorisë së Tiranës. Myzyraj kishte mbuluar seancat publike të profilit të lartë në procesin e vetingut në Imeraj që po kryhej nga Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit (IMO) si pjesë e një projekti të reformës në drejtësi në Shqipëri, që synonte çrrënjosjen e gjyqtarëve dhe prokurorëve të korruptuar. Teksa Myzyraj po raportonte për këtë çështje, ai tha se vuri re se gazetarë të tjerë që kishin pasqyruar më parë procesin e vettingut për Imerajn, filluan të autocensuroheshin ose të silleshin çuditërisht, ndërkohë që shumë nga mediat kryesore të vendit nuk raportuan për zhvillimet në Dhomën e Apelit.  Si pjesë e punës së tij gazetareske, ai filloi të hetonte dhe të fliste me burime për ndryshimin e papritur në mbulim.

  Në këtë pikë, mediat me pronësi anonime në Shqipëri filluan të publikonin lajme që sulmonin anëtarët e IMO-së, që përbëhen nga gjyqtarë dhe prokurorë të huaj të angazhuar në mbikëqyrjen e procesit të verifikimit. Këto shpifje , të publikuara pa prova, përfshinin skandale seksuale të rreme për një anëtare të IMO-së, e cila kishte rekomanduar shkarkimin e Imerajt për shkak të çështjes mbi pasurinë e saj. Një nga anëtarët e IMO-së akuzoi gjithashtu prokurorin se dikush kishte ndjekur lëvizjet e tyre. Myzyraj tha se hetimet e tij zbuluan se të paktën tre media online që sulmonin anëtarët e IMO-së kishin lidhje me Imerajn. Ai e publikoi këtë informacion në Facebook dhe Twitter, duke denoncuar tentativën për të njollosur vëzhguesit ndërkombëtarë, duke vënë në dukje se pronarët e faqeve ishin anonimë dhe jo në regjistrin zyrtar të Republikës së Shqipërisë.

  Menjëherë pasi ai filloi të postonte, menaxheri i një faqe interneti të lajmeve shqiptare e kontaktoi atë përmes Facebook për ta sulmuar. Ai mori edhe sulme nga gazetarë të tjerë, të cilët e akuzuan se ishte “paguar” për të shkruar postimet. Në fillim të prillit, një person tjetër kontaktoi më pas një nga të afërmit e Myzyrajt në qytetin e Durrësit me një marrëveshje të propozuar, sipas së cilës gazetari do të ndalonte raportimin për rastin. Myzyraj nuk pranoi. Më pas ai mori më shumë telefonata duke kërkuar që ai të mos e mbulonte këtë çështje. Ndërsa çështjet gjyqësore në procesin e vetingut vazhdonin, Myzyraj mori më pas një telefonatë nga një individ, i cili i tha të ishte i kujdesshëm dhe të mos raportonte në prokurori, duke shtuar se do të kishte pasoja për familjen nëse ai refuzonte. Ai është dërguar me SMS që përmbante një screenshot të certifikatës së familjes së tij nga Regjistri Civil. Ky dokument disponohet vetëm nga një noter i autorizuar që vepron në emër të një anëtari të familjes. Mesazhet kërcënuese, të para nga Instituti Ndërkombëtar i Shtypit (IPI), tregonin gjithashtu se e dinin se kush është Myzyraj dhe nga vjen. Myzyraj e denoncoi SMS-në si një akt të qartë kanosjeje ndaj tij dhe familjes së tij.

  Burimi:

  https://www.mapmf.org/alert/24845

  https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637530

  Shënim:

  Isa Myzyraj përballet me një padi për shpifje nga zonja Imeraj në Gjykatën e Rrethit Elbasan, seanca e parë është mbajtur në datën 24.06.2022 dhe e dyta është caktuar për datën 20.07.2022 me praninë e mediave.