Sulmi ndaj mediave dhe organizatave mediatike, 20/07/2023, Tirana

  0
  354
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri Arbjona Cibuku
  Gjini Female
  Data 20/07/2023
  Qyteti Tirana
  Lloj i incidentit
  Emri i Medias Citizen Channel
  Burimi https://citizens-channel.com/2023/07/21/bashkia-e-tiranes-i-rriti-vetes-pagat-ne-mbledhjen-me-regji-ku-u-ndalua-hyrja-e-gazetareve/
  Përfundimi ligjor Në vazhdim (rasti nuk është mbyllur)
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

  Këshilli Bashkiak i Tiranës mbajti të enjten mbledhjen e fundit përpara pushimeve, ku u miratuan 9 vendime.

  Sipas nenit 58 të  rregullores për organizimin dhe funksionimin e Këshillit Bashkiak Tiranë, media ka të drejtën të ndjekë mbledhjet e këshillit.

  “Në fund të sallës, për aq vende sa ka salla, zënë vend të ftuarit dhe përfaqësuesit e medias elektronike dhe të shkruar”, thuhet në rregullore.

  Megjithatë, kjo e drejtë në dukje u shkel pasi përfaqësuesit e Citizens Channel, një media lokale, u penguan të mbulonin takimin. Pavarësisht se citoi rregulloren e sipërpërmendur, gazetares Arboja Cibuku dhe ekipit të saj iu mohua aksesi nga disa zyrtarë të Bashkisë së Tiranës. Këtë vendim zyrtarët e justifikuan me pretendimin se takimi po drejtohej profesionalisht dhe mund të ndiqej online.

  Duke e komplikuar këtë çështje, transmetimi online i takimit pati probleme teknike. Përditësimi audio u ndërpre vazhdimisht, veçanërisht pas përfundimit të fjalës së kryetarit të Bashkisë së Tiranës, Erion Veliajt.

  Ky rast paraqet një shqetësim serioz për parimet e lirisë së medias dhe transparencës së institucioneve qeveritare. Refuzimi i të drejtës ligjore të përfaqësuesve të mediave për të mbuluar takimet publike, jo vetëm që cenon lirinë e shtypit, por gjithashtu cenon të drejtën e publikut për informim. Problemet teknike me transmetimin online e përkeqësuan më tej situatën, pasi kufizoi mjetet alternative të kontrollit publik.

  Ne do të vazhdojmë ta monitorojmë nga afër këtë situatë dhe do të mbrojmë të drejtat e personelit të medias dhe aksesin e publikut në informacion në Shqipëri.

  Burime:

  https://citizens-channel.com/2023/07/21/bashkia-e-tiranes-i-rriti-vetes-pagat-ne-mbledhjen-me-regji-ku-u-ndalua-hyrja-e-gazetareve/

  https://www.facebook.com/beti.njuma.5/posts/pfbid0zdZk3LuZtY79Rm6sv3J5orWgnobu7mnHoMGcAari8DhM688N5hGKygUMXsGqFrUNl

  https://www.facebook.com/100063702506234/videos/228243836835900

  https://www.facebook.com/100063702506234/videos/111688468664096