Sulmi ndaj mediave dhe organizatave mediatike, 21/07/2023, Kamez

  0
  355
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri Roland Qema, Nyje.al
  Gjini Male
  Data 21/07/2023
  Qyteti Kamez
  Lloj i incidentit
  Emri i Medias Nyje.al
  Burimi https://fb.watch/lXEFdPNavK/
  Përfundimi ligjor Në vazhdim (rasti nuk është mbyllur)
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

  Në datën 21 korrik 2023, gazetarit Ronald Qema nga media lokale “Nyje” iu refuzua në mënyrë eksplicite hyrja në mbledhjen e Këshillit Bashkiak Kamëz, e cila ishte planifikuar të fillonte në orën 16:00. Ky akt u komunikua fillimisht nga sekretari i Rakip Sulit, kryetarit të Bashkisë Kamëz, i cili u rikonfirmua kryetar bashkie në zgjedhjet vendore të 14 majit 2023.

  Kur zoti Qema vuri në dyshim këtë vendim, i cili ishte pa ndonjë arsye të vlefshme, sekretari e përshkallëzoi çështjen te kryetari i Bashkisë. Menjëherë pas kësaj, kryebashkiaku Suli zbriti dhe deklaroi preferencën e tij për një mbledhje të Këshillit pa media, duke pretenduar si arsye “sepse më do qefi”.

  Ky incident përbën një kërcënim serioz për lirinë e medias dhe transparencën e institucioneve publike në Shqipëri. Pengimi i një gazetari për të marrë pjesë në një mbledhje të Këshillit Bashkiak, e cila duhet të jetë një ngjarje publike, paraqet shkelje të së drejtës së publikut për informim dhe të drejtës së medias për të raportuar.

  Video nga rasti

  Ai më tej minon parimet e qeverisjes demokratike, veçanërisht në një nivel lokal ku transparenca është thelbësore për të nxitur besimin midis publikut dhe zyrtarëve të tyre të zgjedhur. Dëshira e shprehur e kryetarit të bashkisë për të përjashtuar praninë e mediave në mbledhjen e bashkisë vetëm në bazë të tekave të tij personale është një shpërfillje e qartë e këtyre normave demokratike.

  Për më tepër, fakti që incidenti përfshiu zyrën e Kryetarit të Bashkisë, një institucion publik që duhet të mbrojë dhe respektojë vlerat e transparencës dhe pjesëmarrjes së publikut, shton peshën e situatës.

  Ky rast shërben si një kujtesë për rëndësinë jetike të garantimit të lirisë së shtypit dhe transparencës së institucioneve publike.

  Ne do të monitorojmë nga afër situatën për çdo zhvillim të mëvonshëm.