Sot u mbajt moduli i tretë i Akademisë së Integritetit të Informacionit

0
84

Studentët e gazetarisë dhe gazetarët pjesëmarrës në edicionin e dytë të Akademisë së Integritetit të Informacionit diskutuan rreth raportimit të përgjegjshëm gjinor.

Fjalimin hyrës e mbajti Ambasadorja Nancy Soderberg, Drejtore e Lartë Rezidente e NDI Kosovo, e cila theksoi rëndësinë e akademisë me gazetarët.

“Një mirënjohje e thellë i shprehet të përkushtuarve që angazhohen për të luftuar dhunën ndaj grave dhe dezinformimin”, tha Ambasadorja Soderberg.

Të pranishmëve iu drejtua edhe Kerry Monaghan-Hogler – U.D Drejtore e USAID Kosovo, e cila theksoi rolin kryesor të raportimit të saktë në formësimin e perceptimeve dhe kundërshtimin e stereotipeve.

“Siguroni saktësinë e raportimit tuaj; fjalët tuaja ndikojnë në perceptimet dhe mund të përforcojnë ose thyejnë stereotipet. Akademia e Integritetit është jetike për pajisjen kundër çrregullimeve si dezinformimi, gjuha e urrejtjes dhe dhuna me bazë gjinore. Dezinformimi gjinor kërcënon Kosovën dhe demokracitë në mbarë botën. Mësoni për të zbuluar raportimin e dezinformatave gjinore dhe për të fituar aftësi për gazetari të përgjegjshme, duke zgjedhur fjalët dhe imazhet me mençuri”, tha Monaghan-Holger.

Xhemajl Rexha – Kryetar i Bordit të AGK-së, theksoi rëndësinë e modulit të tretë për raportimin me ndjeshmëri gjinore në kuadër të Akademisë për Integritetin e Informacionit.

“Jemi shumë mirënjohës për bashkëpunimin e madh me NDI dhe USAID, teksa vazhdojmë Akademinë tonë të dytë vjetore të Integritetit të Informacionit. Ky modul i tretë për raportimin e ndjeshmërisë gjinore, nuk do të mund të vinte në një moment më vendimtar, pasi anëtarët tanë të rinj të Asociacionit do të kenë mundësinë të mësojnë praktikat më të mira ndërkombëtare për raportimin e përgjegjshëm gjatë portretizimit të grave në media”, tha Rexha.

Moduli i tretë u mbajt nga Jennifer Adams, konsulente dhe avokuese për çështjet gjinore dhe mediatike.

Pjesëmarrësit u angazhuan në diskutime mbi aspekte të ndryshme, duke përfshirë dezinformimin dhe gjininë. Një fokus kryesor ishte përfaqësimi i grave në media dhe sferën publike.

Moduli i fuqizoi pjesëmarrësit me aftësitë për të identifikuar dhunën në internet ndaj grave, për të raportuar me saktësi për çështjet që lidhen me gjininë dhe për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për përfaqësimin e grave në media.

Pjesëmarrësit fituan njohuri në trajtimin e dezinformatave me bazë gjinore, duke kontribuar në një diskurs më të barabartë dhe më të informuar mbi raportimin gjinor.

Akademia për Integritetin e Informacionit, do të vazhdojë edhe me tre module të tjera në muajt pasues.