Imenovan upravni odbor BHRT-a

0
328
Source/Author: [:ba]teve.ba[:]

Sarajevo, 03.02.2017.-Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovali su danas članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda Mufida Memiju, Zorana Krešića i Dejanu Radovanović-Šarenac. Ranije je ovaj prijedlog prihvatio i Predstavnički dom PSBiH.

Delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) zatražio je da se danas ne glasa o članovima Upravnog odbora tvrdeći da treba utvrditi postoji ili sukob interesa kada je u pitanju imenovanje bošnjačkog člana Mufida Memije.

Obrazložio je da postoji firma “Fotoart” u kojoj je direktor Gordan Memija, a direktor produkcije je Mufid Memija. Ta firma godinama prodaje emisiju “Društvo znanja” BHRT-u, a Mufid Memija jednom mjesečno radi samostalni intervju sa značajnim osobama u BiH za koji mu se isplaćuje honorar od 500 KM po emisiji i to također daje BHRT-u.

– Zato je moje mišljenje da se ovdje radi o sukobu interesa i zamolio bih da sačekamo izvještaj iz RAK-a nakon što oni dobiju ove podatke ili ko već o tome odlučuje radi li se tu o sukobu interesa – pojasnio je Karamatić.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) odbacio je ovakve navode tvrdeći da je Memija dao izjavu notarski ovjerenu u kojoj otklanja sve moguće prepreke za imenovanje, odbacujući u njoj mogućnost sukoba interesa i tvrdeći da nije zaposlen na BHRT-u, FTV-u ili RTRS-u.

– Notarska izjava ima određeni značaj, u smislu zakona je relevantna i izjava je koja je podložna krivičnom procesuiranju ukoliko je neistinita. Sve institucije zadužene za sukob interesa su uradile svoj posao – pojasnio je Genjac.

I dopredsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (SDS) ocijenio je da postoji samo jedno rješenje, a to je da se odluka usvoji te da se, ukoliko su ovi navodi tačni, podnese krivična prijava protiv Memije koji će biti smijenjen ukoliko to bude istina i to će biti “njegova sramota, a ne sramota parlamenta”.

Uslijedilo je pojedinačno glasanje za svakog od predloženog kandidata te su delegati prihvatili imenovanje sva tri člana Upravnog odbora BHRT-a.

Usvojena su danas i dva izvještaja o izvršenoj reviziji učinka i to o temi “Efikasnost sistema deminiranja u BiH” i “Aktivnosti institucija BiH za provođenje zaštite i spašavanja u prirodnoj i drugoj nesreći”.

Na kraju sjednice data je saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.