Bliži se sjednica: Ima li većine za potvrđivanje imenovanja članova UO BHRT-a?

0
353
Source/Author: [:ba]Nap.ba[:]
Source/Photo: [:ba]Nap.ba[:]

Sarajevo, 31.01.2017.-Bliži se sjednica Doma naroda PS BiH (1. februar) kada bi, prema utvrđenom dnevnom redu, trebalo biti potvrđeno imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda (rang-liste kandidata Regulatorne agencije za komunikacije BiH), piše Patria.

Međutim, prema saznanjima Patrije ovo imenovanje neće proći bez diskusije, a moguće je čak da pojedini delegati ne podrže sastav UO BHRT-a kojeg je utvrdio Predstavnički dom, a podsjećamo nije ispoštovana rang lista RAK-a.

Krajnje interesantan ishod glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH desio se prilikom imenovanja članova Upravnog odbora BHRT-a, a u koji su u konačnici imenovani Mufid Memija, Zoran Krešić i Dejana Radovanović Šarenac.

Imenovanje članova Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda utvrđeno je tek iz drugog puta, jer je ranije odgođeno izjašnjavanje zbog neobavljenih konsultacije između koalicionih partnera SDA i SBB BiH.

Poslanici SBB-a upitali su po kojem članu su članovi Kolegija ovog doma izabrali s Rang liste RAK-a trećeplasiranog Memiju, a ne npr. prvorangiranog Emira Hadžimuratovića.

Poslanici SBB-a ostali su principijelni i na kraju su sva četiri zastupnika Damir Arnaut, Mirsad Đonlagić, Mirsad Isaković i Fehim Škaljić glasali jasno protiv ovog imenovanja.

Protiv su bili i zastupnici SDP-a Mirsad Mešić, Denis Bećirović i Saša Magazinović, baš kao i zastupnik BPS-a Zaim Backović, zastupnik NDP-a Momčilo Novaković i zastupnica HDZ-a 1990 Dijana Zelenika.

Dakle, ukupno 11 protiv, naspram 16 glasova iz SDA, HDZ-a BiH i Saveza za promjene.

No, ono što je bilo iznenađenje u Parlamentarnoj skupštini BiH je suzdržanost poslanika DF-a, a čijim bi glasovima bilo osporeno ovo imenovanje. Suzdržani kod ovog glasanja bili su Hanka Vajzović, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica dok Željko Komšić iako je bio prisutan na sjednici nije bio prisutan prilikom glasanja!

Suzdržana je ostala i četvorka koja već duže vrijeme ne djeluje u Klubu SDA Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Inače, tim Ureda za reviziju institucija BiH prije nekoliko dana ušao je u BHRT radi izvršavanja specijalne revizije koja obuhvata Finansijsku reviziju. Tim od 10 ljudi pregleda finansijske izvještaje i usklađenost rada BHRT za zakonom i drugim relevantnim propisima.

Nakon izvršene revizije bit će sačinjen izvještaj sa konkretnim nalazima i preporukama koji će biti proslijeđen Parlamentu BiH.

Podsjećamo, BHRT se već duži period nalazi u teškoj finansijskoj krizi, a još uvijek nije riješeno pitanje stabilnog finansiranja.