EU PARLAMENTARCI BH.VLASTIMA: PODUZETI HITNE MJERE ZA SPAS JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA

0
326
Source/Author: bhrt.ba
Source/Photo: bhrt.ba

Sarajevo,04.05.2017. – Članovi Evropskog parlamenta uputili su pismo bh. vlastima u kojem ih upozoravaju na potrebu rješavanja problema održivosti Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

Pismo objavljujemo u cjelini:

 

“Dragi članovi Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,

Članovi Evropskog parlamenta uznemireni su zbog situacije u kojoj se nalazi Javni servis u Bosni i Hercegovini i upozoravaju bosanske vlasti da je, ako Parlamentarna skupština ne donese adekvatnu odluku o finansiranju Javnog medijskog servisa do kraja juna 2017, sistem, a posebno nacionalni emiter BHRT,  u velikoj opasnosti od raspada.

Kolaps javnog nacionalnog emitera je neprihvatljiv za zemlju koja je članica Vijeća Evrope i koja otvara pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina bi postala jedina evropska zemlja bez javnog emitera, što je u suprotnosti sa evropskim standardima i vrijednostima.

Zato, zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju vlasti BiH da ispune standarde Evropske unije i Vijeća Evrope i obezbijede:

–  nezavisnost Javnog medijskog servisa;

– trenutnu finansijsku održivost sistema Javnog medijskog servisa;

– trenutne izmjene i dopune postojećeg zakonodavstva ili njegovu zamjenu drugim odgovarajućim zakonodavstvom, osiguravajući trenutna i odgovarajuća privremena rješenja;

– da osiguraju odgovarajuće entitetske Javne medijske servise, zasnovane na etničkim specifičnostima konstitutivnih naroda, koji neće služiti prvenstveno vladama ili strankama na vlasti i koji će afirmisati život i kreativnost stanovništva i spriječiti etničke podjele i poticanje na govor mržnje;

– podržati nacionalog emitera BHRT kao faktor sinergije, instrument demokratskog dijaloga između različitih etničkih grupa u BiH i njihovog međusobnog razumijevanja, povjerenja i afirmacije, baziranog na nepristrasnom, nezavisnom, uravnoteženom, profesionalnom i najkvalitetnijem sadržaju, koji priprema multietničko osoblje, uz podjednako korištenje svih jezičkih verzija u Bosni i Hercegovini.

Zastupnici u Evropskom parlamentu, potpisnici ovog apela, pozivaju Evropsku komisiju da obrati pažnju, vrši nadzor i pomogne ove aktivnosti.

S poštovanjem,

Tanja Fajon                       Soraya Post                      Jens Nilsson

Ivan Jakovčić                    Brando Benifei                Olle Ludvigsson

Ivo Vajgl                             Birgit Sippel                     Sylvie Guillaume

Igor Šoltes                         Demetris Papadakis        Javier Nart

Petra Kammervert           Jozo Radoš                        Ana Gomes

Afzal Khan                         Knut Fleckenstein           Cristian Dan Preda  

Julie Ward                         Maria Grapini

Eduard Kukan                   Bart Staes

Peter Niedermüller          Jesenko Selimović