Gjykatësi i EULEX-it vendosi që rasti “Toka” do të jetë e hapur për media

0
168

PRISHTINË, 13.12.2016 – Gjyqtari i EULEX-it, Arcadius Sedek vendosi që të mbaj rastin e ashtuquajtur “Toka” të hapur për publikun pas kritikave publike nga shoqëria civile kundër vendimit të parë të gjykatësit për të mbyllur gjykimin.

“E kam hapur gjykimin për mediat sepse jam në dijeni që është i rëndësishëm për mediat dhe iu intereson rezultati”, Arcadius Sedek tha të martën, shkruan Koha.net.

Sedek ishte kritikuar të hënën nga shoqëria civile dhe mediat për dhënie të vendimit për mbyllje të seancave në rastin “Toka” që përfshin politikanë të profilit të lartë të dyshuar për veprime korruptive në prona tokësore. Sedek kishte vendosur të mbyll seancat për shkak se janë në fazë teknike. Gjykimi u shty për shkak të mungesës së një të pandehuri që dyshohet se ka ikur nga Kosova.

Së fundmi, Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës ka reaguar në emër të mediave duke dënuar mbylljet e fundit të gjykimeve ndaj mediave dhe publikut, duke përfshirë edhe rastin “Toka”.

Jane edhe dy gjykime tjera që po ndodhin dhe përfshijnë individë të profilit të lartë por gjykatësit dhe prokurorët vendorë kanë vendosur qº t’i mbyllin ato për media dhe publikun.

AGK dhe organizatat tjera të shoqërisë civile thonë se këto veprime nga ana e sistemit të drejtësisë po ndikojnë drejtpërdrejt në transparencë të gjyqësorit.

“Me këto veprime gjykatat kanë krijuar precedent për fshehjen nga publiku të veprimeve të dyshuara kriminale të zyrtarëve të lartë,” thuhet në reagimin e AGK-së.

Prishtinë, 13.12.2016