Jovo Martinović osuđen na 18 mjeseci zatvora, evropske organizacije traže oslobađajuću presudu

www.pmaward.org

PODGORICA, 15.01.2018. -Viši sud u Podgorici osudio je istraživačkog novinara Jova Martinovića na 18 mjeseci zatvora za krivična djela stvaranja zločinačke organizacije i neovlašćene proizvodnje, posjedovanja i prometa opojnih droga.

Presuda je prvostepena i dozvoljena je žalba. Martinović je u pritvoru proveo 14 mjeseci i u januaru 2017. godine mu je dozvoljeno da se brani sa slobode.

Evropska federacija novinara (EFJ), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) kao i organizacije Index on Censorship, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) Ossigeno per l’informazione osudile su osuđujući presudu koja je izrečena Martinoviću.

Kako je prilikom čitanja presude sutkinja Vesana Pean kazala, Martinović je kao član  kriminalne organizacije koristio svoje “novinarske vezu radi povezivanja trojice optuženih”.

Martinović je od početka procesa, od dana kada je uhapšen, tvrdio da je nevin te da je radio na dokumentarnom filmu u kojem mu je sagovornik bio prvooptuženi Duško Martinović.

„Današnja presuda Jovu Martinoviću je, nažalost, opet pokazala da crnogorski sudovi ne razumiju novinarski posao i moguće je da je to jedan od razloga zbog kojeg je Martinović oglašen krivim. Tokom postupka tužilašvo je odustalo od dijela optužbe koja ga je teretira da je koristeći svoje novinarsko znanje instalirao određene aplikacije za komunikaciju na telefonu glavnog optuženog u ovom slučaju i za očekivati je bilo da ga oslobodi i krivice kada je u pitanju navodno učešće u kriminalnoj organizaciji. Ovo je prvostepena presuda i nadamo se da će po žalbi koju će Martinović uložiti nova presuda biti razumnija tj. da će Martinović biti oslobođen krivice jer smatramo da je i ovom slučaju on samo radio svoj posao“, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

EFJ, ECMPF i njihove pertnerske organizacije sumnjaju da je postojao politički pritisak na Viši sud u Podgorici u slučaju Martinovića te da je to bilo od presudnog značaja na odluku. Oni su zatražili hitnu oslobađajuću presudu i pozvali Apelacioni sud da poništi presudu u drugom stepenu jer sve optužbe protiv Martinovića moraju biti odbačene.

Martinović je istraživački novinar od 1999. godine i najviše se bavio temama iz oblasti  organizovanog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava, uključujući ratne zločine na Zapadnom Balkanu.  Uhapšen je 22. oktobra 2015. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva dok je radio na dokumentarnom filmu za francuski TV Canal + o nezakonitoj trgovini oružjem sa Balkana u Francusku.

EFJ i IFJ su 4. aprila 2017. godine poslali pismo premijeru Crne Gore u kojem su izrazili svoju ozbiljnu zabrinutost zbog suđenja Jovu Martinoviću, optuženom za navodno članstvo u kriminalnoj organizaciji uprkos uvjerljivim dokazima koji pokazuju da je on radio kao novinar.

 

 

 


SMCG, Podgorica, 15/01/2019