Rasvijetljen napad na Oliveru Lakić?

Photo: vijesti.me

PODGORICA, 26.02.2019. – Devet mjeseci nakon pokušaja ubistva Olivere Lakić, iz crnogorske Uprave policije objavili su da su rasvijetlili taj slučaj ali i dalje nije jasno na osnovu čega je utvrđeno da je podgoričanin Filip Bešović pratio i pucao u novinarku. Nije saopšteno ni iz kojih motiva je ona bila meta kriminalne grupe kojoj Bašović navodno pripada.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saopštio je nedavno da je policija došla do dokaza da je podgoričanin Filip Bešović organizovao kriminalnu grupu iz koje je uhapšeno do sada devet pripadnika “koji su imali za cilj vršenje teških krivičnih dijela protiv života i tijela”.

Baković je objasnio da su oni osumnjičeni za pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić, ali i ubistvo Miodraga Kruščića u Podgorici, 21. maja prošle godine. Tvrdi da su članovi kriminalne grupe pratili Lakić, a zatim je ranili ispred zgrade u kojoj stanuje.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Harlem Dezir pohvalio je akciju policije.

„Ključno je da se ovaj napad na novinare do kraja istraži i da se svi umiješani u sličaj izvedu pred lice pravde”, kazao je Dezir. On je dodao da će nastaviti da blisko prati slučaj dok se napad ne rasvijetli, dok se ne otkriju motivi za napad i dok se ne presudi nalogodavcima.

Dnevnik Vijesti, u kojima je zapošljenja Lakić, problematizovao je izjave zvaničnika Uprave policije i tvrde da policija i tužilaštvo zapravo ne znaju ko je ranio Oliveru Lakić, iako su to tvrdili na konferenciji za novinare. To, kako tvrde, piše u Naredbi za sprovođenje istrage Višeg državnog tužilaštva, koju potpisuje pet tužilaca.

Iz policije nisu dodatno pojašnjavali detalje, a Vijesti smatraju problematičnim i to što je Bešović sada osumnjičen za krivično djelo nanošenje teške tjelesne povrede, umjesto za pokušaj ubistva, kako je napad do nedavno bio kvalifikovan. Ne zna se kada je tužilaštvo prekvalifikovalo krivično djelo, a o tome nije obavještena ni Lakić.

 


SMCG, Podgorica, 26/02/2019