RTCG ponavlja konkurs za OmbudsmanaPODGORICA, 05.01.2021. – Savjet Radio televizije Crne Gore objavio je javni konkurs za imenovanje Ombudsmana RTCG, koji je otvoren do 24. januara 2021.

Istovjetan oglas, Savjet je raspisao i 1. decembra prošle godine, ali nisu precizirali zbog čega je konkurs ponovljen.

Institut Ombudsmana uveden je posljednjim izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio televiziji Crne Gore iz avgusta prošle godine i podrazumijeva novi oblik samoregulacije u javnom servisu.

Shodno tog propisu, ombudsman, između ostalog, razmatra predstavke i prigovore slušalaca, gledalaca i korisnika portala RTCG, razmatra povrede ljudskih prava i diskriminacije bilo koje vrste u emitovanim programskim sadržajima, prati poštovanje programskih principa, prati poštovanje prava gradana na slobodu govora, prava na dostupnost medija, prava na tačnu i provjerenu informaciju, prava na demant, daje preporuke uredništvu i predstavja medijatora između medija i javnosti.

“Ombudsman će biti imenovan na tri godine, a kandidat je potrebno da ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja, najmanje deset godina radnog iskustva u audiovizuelnim medijima, državljanstvo Crne Gore i prebivalište u Crnoj Gori”, piše u oglasu.

Rok za dostavljanje prijava sa potrebnom dokumentacijom je do 24.01.2021. godine do 18 sati.


SMCG, Podgorica, 05/01/2021