SDT odbacilo izvještaj o istrazi ubistva Duška JovanovićaPODGORICA, 23.05.2019. – Nakon detaljne istrage, u koju su bile uključene i italijanske vlasti i forenzičari iz Visbadena i Danilovgrada, Specijalno državno tužilaštvo je odbacilo kao neosnovanu prijavu, odnosno izvještaj koji je privatni detektiv sačinio povodom istrage o ubistvu Duška Jovanovića, saopšteno je dnevnoj novini Dan iz tužilaštva.

Na osnovu svih prikupljenih dokaza i odrađenih provjera, kako je saopšteno, nema ni osnova sumnje da su lica koja se u izvještaju detektiva pominju kao organizatori i pomagači učestvovali u ubistvu urednika Dana.

Detektiv koji je sačinio izvještaj je tražio da se posredstvom međunarodne pravne pomoći uporedi DNK italijanskih državljana koji su, kako tvrdi, učestvovali u ubistvu Jovanovića sa tragovima koji su pronađeni na pušci koja je slata u Visbaden.

Postupajući no naredbi Specijalnog državnog tužilaštva od 12. februara, tom organu je dostavljen izvještaj DNK vještačenja.

“Nakon analize tog izvještaja, kao i svih do sada prikupljenih podataka i dokaza, ocijenjeno je da ne postoji osnovana sumnja da su Đuzepe Đordano, Antonio Prikoko i Điole Karmelo Manđola, koji su u predmetnom detektivskom izvještaju označeni kao neposredni izvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo kao i drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima no službenoj dužnosti”, saopšteno je iz tužilaštva.

Kako su dodali, ni u pravcu tvrdnji o organizatorima i pomagačima koji se navode u predmetnom izvještaju nijesu utvrđene činjenice koje bi ukazivale na osnov sumnje da su ta lica na bilo koji način učestvovala u ubistvu Jovanovića.

Vještak iz Visbadena Martin Ekert potvrdio je na suđenju da su tragovi Damira Mandića koji je, za sada, jedini otuženi u slučaju ubistva Jovanovića, pronađeni na pušci koja je nađena u “golfu 3” iz kojeg je pucano na Jovanovića.

Apelacioni sud Crne Gore je prije dvije godine potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Mandić osuđen na 19 godina zatvora za sa izvršilaštvo u ubistvu Jovanovića.


Portal Analitika, ,