Upozorenje RTCG-u zbog prikrivene telepromocije

rtcg.me

PODGORICA, 20.11.2020. – Radio televizija Crne Gore dobila je upozorenje od Agencije za elektronske medije Crne Gore zbog prikrivene telepromocije tokom Jutarnjeg programa. 

Javni servise je, suprotno propisima u okviru emisije na TVCG1, emitovao komercijalni sadržaj a da ga nije jasno iskazao kao takav, otvoreno reklamirajući jedan trgovački lanac u Crnoj Gori.

Iz Agencije su kazali da je takav sadržaj trebalo jasno iskazati kao komercijalno audiovizuelnu komunikaciju, da telepromocija mora biti jasno uočena, te da sponzorisan sadržaj mora biti istaknut kao takav, kao i da sponzorisani programi ne smiju direktno podsticati na kupovinu robe sponzora, posebnim promotivnim upućivanjem na tu robu.

“Prihvata se anonimni prigovor, akt zaveden kod Agencije za elektronske medije pod br. 02-1122 od 19.10.2020. godine i Javnom preduzeću „Radio i Televizija Crna Gore” iz Podgorice, javnom emiteru opšteg televizijskog programa „Prvi program Televizije Crne Gore” (TVCG), izriče se upozorenje kao upravno-nadzorna zbog kršenja … Zakona o elektronskim medijima, … Pravilnika o komercijalnim audiovizuelnim komunikacijama i Odobrenja za emitovanje br. O-TV-J-Ol od 25.01.2013. godine, prilikom emitovanja kulinarske rubrike „Ukusi jutra’, koja je emitovana dana 17. oktobra 2020. godine, u terminu od 09:40:55 do 09:48:11 sati (7 minuta i 16 sekundi), u okviru jutarnjeg programa „Dobro jutro Crna Gore”, piše u rješenju Agencije.

 


SMCG, Podgorica, 20/11/2020