Napad na Ollurija i njegovu zaručnicu mora biti prioritet kosovskim institucijama

0
728
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Safejournalists.net

PRIŠTINA, 18.08.2017. – Novinarska udruženja iz regije oštro osuđuju napad na kolegu Ollurija, istraživačkog novinara, i njegovu zaručnicu. Parim Olluri i njegova zaručnica napadnuti su 16. kolovoza  u Prištini pri ulasku u svoj stan. Napala su ih trojica s kapama na glavi, bez riječi za trajanja incidenta.

“Kad smo se približili ulaznim vratima naše zgrade, stvorila su se trojica i počela me udarati. Udarali su me i kad sam pao, a moja se zaručnica onesvijestila. Nisam im vidio lica niti su oni išta govorili, sve se odigralo jako brzo”, izjavio je Olluri i dodao: “Uvjeren sam da to ima veze s mojim radom.”

Olluri je direktor online portala insajderi.com i dobitnik mnogih nagrada za svoj rad, izvijestilo je Udruženje novinara Kosova (AJK). Olluri je izjavio da nema osobnih sukoba ni s kim i uvjeren je da je incident povezan s njegovim radom.

“Smatramo da je ovo dobro organiziran napad“, rekao je Arben Salihu, predsjednik AJK-a. “Napasti novinara dok je u društvu nekog  člana obitelji zabrinjava i više jer šalje poruku da ni članovi novinarskih obitelji nisu više sigurni.”

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja predstavlja više od 7800 članova, oštro osuđuje napad na novinara Parima Ollurija i njegovu zaručnicu te se pridružuje svojom članu AJK-u u ozbiljnoj zabrinutosti zbog tog incidenta. Platforma zahtijeva da vlasti Kosova reagiraju brzo, da identificiraju tri napadača i da ih kazne skladu s počinjenim. Poziva i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara da se pridruže tim zahtjevima.

Zahvaljujući sustavu praćenja Platforma će pratiti razvoj tog slučaja i o tome obavještavati relevantne nacionalne i međunarodne institucije.

Regionalna udruženja podsjećaju javnost da je na Kosovu ove godine zabilježeno 9 slučajeva pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare.

 

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinara BH

Sindikat novinara Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije