Nastavljeno suđenje u slučaju premlaćivanja novinara Željka Peratovića

0
433
Source/Author: Ema Tarabochia/safejournalists.net
Source/Photo: net.hr

ZAGREB, 17.03.2017. – Svjedočenjem oštećenika, novinara Željka Peratovića, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Vladimiru Čunku, Čunkovom sinu te Zihnijii Grahoviću, optuženima za premlaćivanje Peratovića na njegovu imanju u Luci Pokupskoj pored Karlovca, 28. svibnja 2015.

Čunko stariji optužen je da je poticao na kazneno djelo, dok su Čunko mlađi i Grahović optuženi za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda Peratoviću. Sva su trojica optužena i za povredu privatnosti doma, a mlađi Čunko i Zihnija za materijalnu štetu i uništenje imovine.

Prema Peratovićevom svjedočenju, Čunko stariji i Grahović najprije su ušli u njegovo dvorište i počeli ga ispitivati o poslu. Čunko stariji rekao je da je pjeskar, da je Peratović ‘naštetio njihovom poslu’ te da su ‘došli o tome razgovarati’.

„Predstavio se kao Čunko ‘peskar’, a to znači da se bavi vađenjem pijeska. Pokušavao me uhvatiti za lijevu ruku. Izmicao sam se i nije mi bilo jasno što hoće pa je nadodao da sam svojim pisanjem naštetio njihovom poslu, no to nije istina jer sam podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ilegalnog šljunčarenja radi kojeg je došlo do klizišta na mom imanju“, ispričao je Peratović dodajući da su mu napadači bili nepoznati.

Čunko stariji zgrabio ga je za ruku, a Grahović uhvatio u tzv. ‘kravatu’. Peratović je ispričao kako se uspio istrgnuti i pobjeći prema drvarnici gdje je uzeo vojnu lopatu kojom je pokušao zastrašiti napadače. U tom je trenutku ugledao kako Čunko mlađi trči u dvorište nakon čega su ga sva trojica okružila, a on je pobjegao u kuću.

„Sva tri moja psa u dvorištu su se uzbunila, ali nisu imali dosad takvog iskustva pa me nisu ni mogli braniti. Otrčao sam u kuću, no nisam stigao zaključati vrata i oni su ušli za mnom. Pobjegao sam udrugu prostoriju, no za mnom su stigli Grahović i Čunko mlađi, dohvatili su me i počeli udarati. Strahovao sam da će mi uzeti lopatu i raskoliti glavu. Pao sam na pod. Udarali su me nogama. Grahović me uhvatio za ruku, a Čunko mlađi me metalnom budilicom udario u sljepoočnicu. Osjetio sam ošamućenost i toplinu. Grahović je Čunku govorio da prestane, no Čunko ga je ignorirao. Skočio mi je na ramena te me počeo rukama stezati za grlo govoreći da će me ubiti”, ispričao je Peratović na sudu.  

Peratović je uspio Čunka gurnuti sa sebe, nakon čega se odlučio praviti da je u nesvijesti kako bi ga napadači pustili. Divljački ispad s vrata je promatrao Čunko stariji koji je, tvrdi Peratović, za to vrijeme tukao jednog od njegovih pasa. Napadači su potom napustili Peratovićevu kuću, a on je pozvao susjeda Franju Požgaja koji mu je pomogao, temeljem detaljnih opisa, detektirati počinitelje. Potom je pozvana i policija na čiju efikasnost Peratović ima primjedbe.

„Dok sam ja bio u bolnici, Požgaj me nazvao da mi kaže kako napadači slave u obližnjem kafiću. Kad im je ponestalo novca za alkohol, otišli su opet do moje kuće jer su očito čuli da sam pušten iz bolnice. Pokušali su provaliti u moj dom i to s lopaticom koja je ostala uz vrata. Porazbijali su stakla i oštetili ženin auto. Čunko mlađi i njegov radnik su uhićeni brzo, dok se stariji skrivao i čije prijetnje su mi kasnije prenosili ljudi iz njegova društva,“ naveo je Peratović.

„Po cjelokupnom ponašanju i djelovanju okrivljenih smatram da je to bio pokušaj ubojstva, bez obzira na kvalifikaciju Državnog odvjetništva. Tim više imam takvo mišljenje jer imam informaciju da su okrivljeni povezani s osobom koja ima motiva za mojim ubojstvom, a prema izjavama svjedoka ta je osoba bila na mjestu događaja nakon što sam ja odveden u bolnicu“, zaključio je Peratović.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, koje je vodilo postupak po Peratovićevoj kaznenoj prijavi za pokušaj ubojstva, početkom prošle godine vratilo je kvalifikaciju na onu koju je dala policija, a to je pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda.