Neprofesionalno izvještavanje postalo praksa, a uvreda stilska figura izvještavanja u BiH

0
390
Source/Author: [:ba]BHN[:]
Source/Photo: [:ba]BHN[:]

Sarajevo, 17.12.2017.-Neprofesionalno izvještavanje postalo je praksa, a uvreda stilska figura u izvještavanju u Bosni i Hercegovini, istakla je u svom obraćanju članica Komisije za informiranje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasna Duraković prvog dana dvodnevne konferencije „Pravna pomoć za novinare i medije – Zaštita na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara kroz primjenu domaćeg zakonodavstva i međunarodnih instrumenata.

„Kada je povrijeđena sloboda izražavanja krši se ne samo pravo medija već i građana koji imaju pravo da primaju informacije“, dodala je Duraković. Sudija Okružnog suda Banja Luke Amir Kapetanović naglasio je da je „kleveta putem interneta najgori oblik klevete jer je to informacija koja ostaje uvijek dostupna u online prostoru“. Pravni ekspert Mehmed Halilović podsjetio je da je objavljivanje ispravke „zakonsko pravo i obaveza, ali nije uslov za podizanje tužbe.“

Sudionicima konferencije obratili su se i stručni savjetnik u Instituciji ombdusmena za ljudska prava u BiH Edin Ibrahimefendić, koordirnator u Liniji za pomoć novinarima Una Telegrafčić i glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Radionicu je organiziralo Udruženje/udruga BH Novinari, uz podršku organizacije Civil Rights Defenders.