Novinarska udruženja iz regije pozivaju na istragu napada na hrvatskog novinara Mladena Mirkovića

0
531
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara

POŽEGA, 19.05.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara , koja zastupa više od 7 800 članova najoštrije osuđuje neviđeni brutalni fizički napad i prijetnje smrću upućene Mladenu Mirkoviću, novinaru hrvatskog portala 034portal.hr, od strane gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića.
Platforma je 18. maja izrazila zabrinutost u pismu poslatom svim relevantnim hrvatskim vlastima i zahtjevala da spriječe bilo koju vrstu nasilja protiv novinara,te da hitno i temeljito ispitaju sve činjenice u vezi sa ovim ali i drugim slučajevima napada. Na taj način, oni će poslati snažnu poruku hrvatskoj publici da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da državni službenici nisu izuzetak.
Napadanje na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Ovakvo ponašanje nije prihvatljivo i državni službenici nisu izuzetak. Prošle godine, u Hrvatskoj je prijavljeno 12 slučajeva napada na novinare.
Regionalna platforma snažno podržava Hrvatsko novinarsko društvo i njene napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Platforma takođe poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara da pozovu relevantne hrvtaske vlasti da istraže poslednji i ostale slučajeve.
Bilo koji napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Društvo novinara Makedonije