NUNS: Osuda odluke Višeg tužilaštva u Sremskoj Mitrovici

0
474

BEOGRAD, 17.09.2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je veoma zabrinuto zbog odluke Višeg tužilaštva u Sremskoj Mitrovici da odbije prigovor novinarke Verice Marinčić na rešenje Osnovnog tužilaštva u Staroj Pazovi kojom je odbačena krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke.

Od jula prošle godine osumnjičeni je kontinuirano pretio, proganjanjao i zastrašivao novinarku portala „Inđija kafe“ Vericu Marinčić. Naša koleginica je zbog objavljene fotografije nepropisnog parkiranja na društvenoj mreži Fejsbuk, najpre napadnuta a zatim praćena i zastrašivana na poslu i ispred svoje kuće. Lice koje se sumnjičilo je istaknuti član Moto-kluba „Noćni vukovi” a prema informacijama koje imamo i česta zvanica na proslavama opštinske vlast u Inđiji. Uz to, portal „Inđija kafe“ bio je izložen dugotrajnim hakerskim napadima i zbog toga izvesno vreme nije radio, a Verica Marinčić je dodatno bila je vređana i ponižavana na društevnim mrežama, u čemu se posebno istakao narodni poslanik Marijan Rističević.

Sa žaljenjem i brigom ponavljamo zaključak iz prošlonedeljnog saopštenja povodom nerazumne odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa slučajem ugrožavanja bezbednosti novinarke KRIK-a Bojane Pavlović, da se ovakvim odlukama, šalje poruka o nekažnjivosti, te da je u Srbiji moguće proganjati novinare, fizički i verbalno ih napadati – bez ikakvih kaznenih posledica.

NUNS,

17.09.2020.