Parlament BIH: BHRT, i pored svega, ispunila programski plan

0
316
Source/Author: BHRT

Sarajevo, 24.05.2017.- Neefikasan sistem finansija javnih radiotelevizijskih (RTV) servisa, te veliki dug entitetskih emitera prema Bosanskohercegovačkoj radio televiziji (BHRT) uzrokovali su da ova medijska kuća prethodnu godinu završi s višemilionskim dugovanjima, istaknuto je danas na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma bh. Parlamenta.

Kako su danas na sjednici ove Komisije upozorili predstavnici BHRT-a, takva situacija uzrokovala je da taj javni servis nije u mogućnosti plaćati doprinose ili obaveze po osnovu poreza na dodatnu vrijednost.

Tu je i dug od 12 miliona BAM prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) čiji je BHRT član, ali sve to nije ugrozilo realizaciju planiranih programskih sadržaja. Program je, ističu u BHRT-u, posljednja linija odbrane u izuzetno teškim uvjetima budući da im nedostaje opreme, ali i vozila.

Članovi Komisije koji su danas na znanje primili izvještaj o radu BHRT-a za prošlu godinu kao i programski plan za 2017., podsjetili su da su parlamentarci nekoliko puta pokušali riješiti pitanje stabilnog finansiranja javnog RTV servisa, ali niti jedan o njih nije bio podržan.

Uz podsjećanje da je javna radio-televizija osnovana odlukom visokog predstavnika, te da je Zakon o javnom RTV sistemu usvojen s prijelaznim rješenjima, zamjenik predsjedavajućeg Komisije Nikola Lovrinović (HDZBiH) kazao je da je BHRT dio neefikasnog sistema.

Entitetski emiteri trebalo bi da redovno uplaćuju sredstva

Ocijenio je i da bi BHRT mnogo lakše izašao iz finansijskih poteškoća kada bi se osiguralo da entitetski emiteri redovno uplaćuju sredstva namijenjena BHRT-u prikupljena putem naplate RTV takse.

Najavio je da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućene izmjene zakonskog rješenja o javnom RTV sistemu kada će detaljnije govoriti o tome, ali je naglasio da on vidi rješenje problema u izmjeni članova zakona kako bi se osiguralo da tri BAM, od ukupno 7,5 koliko košta RTV taksa, bude direktno uplaćivano na račun BHRT-a.

S druge strane član Komisije Staša Košarac (SNSD) upozorio je i da postoje određeni problemi kada je u pitanju uplata doprinosa od marketinga što bi BHRT trebao uplaćivati entitetskim emiterima.

Ipak kako je istakao, velika odgovornost je i na Odboru javnih RTV servisa od kojeg parlamentarci traže da ponudi zakonsko rješenje kojim bi bila riješena ova pitanja.

Uime Upravnog odbora BHRT-a Dejana Radovanović-Šarenac naglasila je da je novoimenovani Upravi odbor opredijeljen da radi na rješenju svih pitanja koje su zatekli u BHRT-u, a također kazala da su u toku razgovori direktora sva tri emitera o načinima rješenja međusobnih problema.

Ured za reviziju: Ostaje mišljenje s rezervom

Članovi Komisije razmatrali su danas i primili na znanje i mišljenje s rezervom koje je dao Ured za reviziju institucija BiH na finansijsko poslovanje ove medijske kuće u 2015. godini, te su usvojili zaključak kojim pozivaju da preporuke revizije budu provedene.

Zamjenik glavnog revizora Ranko Krsman kazao je da je uočeno neriješeno pitanje vlasništva nad imovinom, a te godine iskazani gubitak bio je oko šest miliona BAM, ali uočene su i nepravilnosti kada su u pitanju javne nabavke.

Napomenuo je još i da u odnosu na prethodni njihov izvještaj preporuke koje su provedene nisu bile suštinske prirode, zbog čega je mišljenje revizora ostalo isto.