Poziv porodicama novinara/ki i medijskih radnika/ca stradalih u ratu 1992-1996

0
261
Source/Author: BHN

Sarajevo, 17.05.2017. – Udruženje/Udruga BH novinari poziva porodice stradalih novinara/ki i medijskih radnika/ca, ali i druge građane koji imaju informacije o stradalim novinarima/kama i medijskim radnicima/cama u ratu 1992-1996.

BH novinari u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom u BiH (BIRN) počeli su proces prikupljanja podataka o novinarima/kama i medijskim radnicima/cama koji su poginuli/nestali u vrijeme sukoba na teritoriji BiH. Procjene su da je više od 40 novinara/ki  i medijskih radnika/ca poginulo ili nestalo u proteklom ratu, ali, čak ni 20 godina kasnije, još ni jedan od ovih slučajeva nije istražen niti procesuiran.

Cilj zajedničke akcije prikupljanja informacija i dokumentacije o poginulim/nestalim novinarima/kama i medijskim radnicima/ama je kreiranje jedinstvene baze podataka koja bi sadržavala njihova imena te, u mjeri u kojoj je to moguće, detalje o njihovoj smrt/nestanku – mjestu stradanja, okolnostima stradanja i eventualnim počiniteljima.

Ovim putem pozivamo porodice stradalih novinara/ki i medijskih radnika/ca, ali i druge građane koji imaju informacije o stradalim novinarima/kama i medijskim radnicima/cama, da nam se jave putem e-mail adresa rea.adilagic@gmail.com, una.alikadic@bhnovinari.ba ili na broj telefona 033/223 – 818.