Raporti i PEC: 97 punëtorë të mediave të vrarë më 2017, një rënie prej 24 për qind

0
187

GJENEVË,  18.12.2017. – Për herë të parë që nga viti 2008 Press Emblem Campaign (PEC) ka regjistruar më pak se 100 fatalitete në mesin e punëtorëve mediatik në mbarë botën. Prej fillimit të vitit 2017, 97 gazetarë janë vrarë në 28 shtete, një zvogëlim prej 24 për qind të viktimave në media, thuhet në raportin vjetor të PEC-it.

Sipas kritereve të njëjta, PEC ka vërejtur që 127 gazetarë janë vrarë në vitin 2016 (pa viktimat e dy aksidenteve fatale me aeroplanë), 135 më 2015, 138 më 2014, 129 më 2013, 141 më 2012, 107 më 2011, 110 më 2010, 122 më 2009, 91 më 2008, 115 më 2007 dhe 96 më 2006. Për dhjetë vite, nga viti 2008 e deri më 2017, këto shifra mbledhin 1.197 punëtorë medial të vrarë, një mesatare prej 119 për vit dhe 2.3 për javë.

Sekretari i përgjithshëm i PEC, Blaise Lempen theksoi se ky zvogëlim i numrit është inkurajues. Është për shkak të mobilizimit të rëndësishëm duke përfshirë të gjitha masat e marra nga bashkësia ndërkombëtare siç janë rezolutat e anëtarëve të OKB-së, plani i veprimit të UNESCO-së, puna e OJQ-ve, masat e ndërmarra në nivele kombëtare për të luftuar mosndëshkueshmërinë, e të cilat të gjitha së bashku kanë dhënë fryte. Lempen shpreson se ky momentum vazhdon edhe në 2018.

Sidoqoftë, numri është ende shumë i lartë. Situata është përkeqësuar këtë vit në Meksikë, Irak, Indi, Afganistan. Krahasuar me vitin e kaluar përmirësimet janë dëshmuar në Siri, Guatemalë dhe Brazil.

Shtetet më të rrezikshme

Meksika ka numrin më të madh me 14 vrasje të gazetarëve që nga janari, Iraku me 9, Afganistani me 8, dhe me nga shtatë në Indi dhe Pakistan. Këto pesë shtete përfaqësojnë afër gjysmën e të vrarëve prej 45 sosh.

Filipinet dhe Siria vijojnë me nga 6 të vrarë, pastaj nga 5 gazetarë të vrarë janë shënuar në Somali, dhe 4 në Honduras.

Tre gazetarë janë vrarë në Nigeri, Rusi, Turqi dhe Jemen. Nga dy gazetarë të vrarë janë shënuar në: Kolumbi, Guatemala, Republika Dominikane dhe Peru. Nga një gazetarë janë vrarë në: Angolë, Bangladesh, Brazil, Kili, Danimarkë, Maldive, Malta, Mianmar, Papua Guinea e Re, Salvador dhe Sudani Jugor.

Aksidentet (bombat vetëvrasëse, eksplozivë, shkëmbim zjarresh nga armët) ishin përgjegjëse për vdekjen e një të tretës së viktimave, gjersa dy të tretat ishin cak i qëllimshëm.

Më shumë gra të vrara

Numri i gazetareve të vrara është ngritur shumë: nga 5 në 2016 në 16 të vrara më 2017, me siguri sepse më shumë gra gazetare janë duke punuar në situate të rrezikshme.

Sipas rajonit, Azia paraqitet si rajoni më i prekur me 32 gazetarë të vrarë, e pasur nga Amerika Latine e 29 të vrarë, pastaj Lindja e Mesme (përfshirë Turqinë) me 21, Afrika me 10 dhe Evropa me 5 gazetarë të vrarë.

Gjatë shtatë viteve luftë në Siri së paku 108 gazetarë janë vrarë. Gjatë periudhës së njëjtë (2011-2017) Meksika ishte vendi i dytë më i rrezikshmi me 72 gazetarë të vrarë. Iraku ishte shteti i tretë më i prekuri me 71 të vrarë.

PEC gëzohet në përparimin për mobilizimin e bashkësisë ndërkombëtare me miratimin unanim të rezolutave të OKB-së që merren me sigurinë e gazetarëve duke u bërë thirrje shteteve të angazhohen në një mënyrë që do të ndiqen me masa konkrete.

PEC përshëndet miratimin në nëntor nga Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve (IFJ), organizata udhëheqëse botërore në mbarë botën e një projekt-konvente për forcimin e mbrojtjes së gazetarëve.

Presidenti i PEC Hedayat Abdel Nabi tha me këtë rast se një mundësi e madhe është përpara komunitetit të medias për të shkruar historinë, dhjetë vjet pasi PEC-i nisi projekt-konventën për Mbrojtjen e Gazetarëve. Sot gëzojmë që IFJ-ja ka lëvizur në të njëjtin drejtim, shpresojmë që Konventa të miratohet në vitin 2018 dhe jo në vitin 2028, kur të miratohet, do të jetë një lajm i fundit dhe një ngushëllim i madh për shumë gazetarë që punojnë në terren, si dhe për gazetarët e lirë.

Për listën e viktimave ju lusim që të konsultoheni në www.pressemblem.ch