Regionalna mreža najoštrije osuđuje napad na novinara Domagoja Margetića

0
272
Source/Author: [:hr]HND, Ema Tarabochia[:]
Source/Photo: [:hr]safejournalists.net[:]

ZAGREB, 16.12.2016 – Regionalna mreža za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara najoštrije osuđuje napad na novinara Domagoja Margetića i poziva nadležne institucije da što prije identificiraju i kazne počinitelja.

Prema podacima Hrvatskog novinarskog društva, Margetića je 13. prosinca 2016. godine verbalno i fizički napao nepoznati muškarac u centru Zagreba. Margetiću se ranije prijetilo i fizički ga napadalo, ali počinitelji još nisu pronađeni.

Domagoj Margetić je novinar koji istražuje kriminal i korupciju u Hrvatskoj i urednik je emisije “Necenzurirano” na Mreži TV. Krajem studenog ove godine na ulazu zgrade u kojoj živi našao je grafit na kojem je pisalo: “Mrtav si, smeće novinarsko”. Margetić je primio najmanje 4 ozbiljne prijetnje u posljednje tri godine, a u ljeto 2014. godine ispred iste zgrade je pretučen. Nijedan od počinitelja nije pronađen.

Regionalna mreža poziva hrvatsku policiju da što prije pronađe počinitelje posljednjeg napada, ali i prethodnih napada i prijetnji upućenih Margetiću.

Hrvatsko novinarsko društvo naglašava da je ovaj napad samo jedan u nizu napada na novinare, dijelom zbog povećanja netrpeljivosti u hrvatskom društvu i nedostataka adekvatne reakcije nadležnih institucija.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skopje – Zagreb

www.safejournalists.net