Revizori ušli u BHRT: Provjeravaju se finansije, poslovanje, zakonitost rada Uprave

0
353
Source/Author: [:ba]Nap.ba[:]

Sarajevo, 27.01.2017.-Tim Ureda za reviziju institucija BiH prije nekoliko dana ušao je u BHRT radi izvršavanja specijalne revizije koja obuhvata Finansijsku reviziju. Tim od 10 ljudi pregleda finansijske izvještaje i usklađenost rada BHRT za zakonom i drugim relevantnim propisima, piše bh. novinska agencija Patria.

Nakon izvršene revizije bit će sačinjen izvještaj sa konkretnim nalazima i preporukama koji će biti proslijeđen Parlamentu BiH.

Podsjećamo, BHRT se već duži period nalazi u teškoj finansijskoj krizi, a još uvijek nije riješeno pitanje stabilnog finansiranja.

Krajem novembra 2016. godine Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zatražio je ulazak državnih i entitetskih organa revizije u sva tri javna emitera (BHRT, RTV FBiH, RTRS), kako bi se utvrdilo činjenično stanje i kaznili krivci za milionske dugove javnih RTV servisa, jer je to novac građana BiH koji imaju pravo znati na koji način se trošio njihov novac.

Također je zatraženo hitno usvajanje izmjena zakona o Javnom RTV sistemu po hitnoj proceduri u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na način kako bi se konačno obezbijedilo stabilno finansiranje i riješila dramatična situacija u javnim servisima. Ranije je Parlament BiH produžio na dodatnih pola godine Zakon putem kojeg se RTV taksa naplaćuje putem telekom operatera.

Nekoliko puta ovaj zakon u Parlamentu BiH nije dobio potrebu većinu da se naplata takse vrši putem računa za električnu energiju.

Poslanik Mirsad Mešić na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH tražio je da se po hitnom postupku produži ovaj rok do kraja 2017. godine ali je procedura hitnosti odbijena te je prijedlog poslan na daljnje usaglašavanje.

Početkom ove sedmice u RTV Domu održan je protest upozorenja Samostalnog sindikata radnika BHRT-a te je zatraženo rješavanje problema stabilnog finansiranja BHRT-a u roku od 60 dana.

Zanimljivo je da i pored svih finansijskih problema s kojima se suočava BHRT plaće menadžmenta iznose i po nekoliko hiljada KM dok su prava radnika svedena na minimum zbog nepostojanja kolektivnog ugovora.

Sindikat od novog Upravnog odbora BHRT-a i menadžmenta BHRT-a traži da riješi problem naplate usluga koje radnici BHRT-a vrše za Radio-televiziju Federacije, te da, nakon što finansiranje bude riješeno, napravi novu organizaciju i poštenu sistematizaciju, jer smatra da se dosadašnji sistem nije pokazao učinkovitim.