Srbijanska policija da hitno istraži podmetanje požara

0
69

Beograd, 13.12.2018. – Regionalna mreža Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8,000 članova, oštro osuđuje podmetanje požara u kući Milana Jovanovića, novinara i urednika portala Ziginfo.rs iz Grocka, Srbija.

Jovanović navodi da je video kamera iz njihovog neposrednog komšiluka snimila oko tri časa poslije ponoći dvojicu maskiranih napadača koji su u njihovu garažu ubacili zapaljive naprave.

Postoje izjave i da su meci ispucani tačno pred vratima, kako bi onemogućila porodicu da napusti kuću. Dio Jovanovićeve porodićne kuće  je uništen u požaru, ne može se koristit, a novinar i njegova porodica borave kod prijatelja.

“Napad na Milana Jovanovića je jedan od najekstremnijih napada na novinarsku profesiju i posljednjem desetljeću”, rekao je Slaviša Lekić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao: “Jovanoviću su konstantno stizale anonimne prijetnje, a bio je i izložen pritiscima javnih zvaničnika. Urednik novinara Jovanovića, Željko Matorčević je brutalno pretužen 10. novembra ove godine. Jovanović je prijavio prijetnje policiji, ali to nije spriječilo podmetanje požara. Institucije moraju reagovati brzo i izvesti počinitelje pred pravdu.”

Regionalna platforma podržava zahtjev Nezavisnog udruženja novinara Srbije  prema relevantnim vlastima Republike Srbije da daju ovom slučaju hitni status.  Pozivamo ih da hitno sprovedu detaljnu istragu, kazne počinitelje i dokažu svoju predanost osiguravanju sigurnog radnog okruženja za novinare.

In 2018 u Srbiji zabilježena su 22 incidenta, 6 fizičkih napada i 18 verbalnih prijetnji i čak 66 pritiska.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju, i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd,

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije