Švedski parlamentarci posjetili Udruženje BH novinari

0
293
Source/Author: BHN
Source/Photo: BHN

SARAJEVO, 23.05.2017.  – Delegacija od pet članova Riksdaga, Parlamenta Kraljevine Švedske, predvođenih Johanom Anderssonom iz Socijaldemokratske partije Švedske posjetilo je danas Udruženje BH novinari, sa ciljem da se upoznaju sa medijskom situacijom u Bosni i Hercegovini, ali i sa radom i aktivnostima koje sprovodi Udruženje.

Generalna tajnica BH novinara Borka Rudić upoznala ih je sa stanjem u medijima, novinarskim pravima, izazovima sa kojima se susreću bosnaskohercegovački novinari, ali i sa aktivnostima Udruženja BHN.

Članovi i članice švedskog parlamenta interesovali su se za radni i profesionalni položaj novinara i nezavisnost medija, a upoznati su i sa problemom transparetnosti medijskog vlasništva, nedostatku adekvatne zaštite medijskih radnika od strane institucija i ombudsmana, kao i sa velikim brojem napada na novinare, ali i sa slabim socijalnim statusom novinara, koji je najčeše razlog njihove saradnje sa političkim partijama.

Radnom sastanku prisustvovala je novinarka FTV-a Duška Jurišić koja je švedske parlamentarce upoznala sa radom i finansijskim problemima sa kojima se susreću javni servisi.