TRAŽI SE TEMELJITA ISTRAGA POKUŠAJA UBISTVA SAŠE LEKOVIĆA

0
300
Source/Author: [:ba]Udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore, Nezavisno udruženje novinara Srbije[:]

Sarajevo,01.12.2016.-Novinarska udruženja iz regije očekuju da će pokrenuta istraga utvrditi okolnosti u vezi sa oštećenjem Lekovićevog automobila po hitnom postupku.

Novinarska udruženja iz regije upozoravaju da je ovaj slučaj samo kulminacija gotovo svakodnevnih prijetnji, uvreda i pritisaka na Sašu Lekovića koje su uslijedile nakon njegovog izbora za predsjednika HND-a 2015. godine. Izuzetno je važno da Republika Hrvatska prepozna prijetnje novinarima kao direktne prijetnje slobodi govora i demokratije, te zahtijevamo da svi dosadašnji napadi na Lekovića i druge novinare budu procesuirani temeljito i sa odgovarajućom ozbiljnošću.

Novinarske organizacije iz regije iskazuju punu solidarnost sa kolegom Lekovićem i upozoravaju Vladu Republike Hrvatske da samo efikasnom istragom i kažnjavanjem počinitelja u ovom slučaju mogu i praktično pokazati svoju demokratičnost i stvarnu posvećenost evropskim vrijednostima, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara predstavljaju osnovna ljudska prava.