Traži se temeljita istraga pokušaja ubojstva Saše Lekovića

0
289
Source/Author: [:hr]HND[:]
Source/Photo: [:hr]safejournalists.net[:]

ZAGREB, 01.11.2016. – Novinarska udruženja iz regije očekuju da će pokrenuta istraga utvrditi okolnosti u vezi sa oštećenjem Lekovićevog automobila po hitnom postupku.

Novinarska udruženja iz regije upozoravaju da je ovaj slučaj samo kulminacija gotovo svakodnevnih prijetnji, uvreda i pritisaka na Sašu Lekovića koje su uslijedile nakon njegovog izbora za predsjednika HND-a 2015. godine. Izuzetno je važno da Republika Hrvatska prepozna prijetnje novinarima kao direktne prijetnje slobodi govora i demokracije, te zahtijevamo da svi dosadašnji napadi na Lekovića i druge novinare budu procesuirani temeljito i sa odgovarajućom ozbiljnošću.

Novinarske organizacije iz regije iskazuju punu solidarnost sa kolegom Lekovićem i upozoravaju Vladu Republike Hrvatske da samo efikasnom istragom i kažnjavanjem počinitelja u ovom slučaju mogu i praktično pokazati svoju demokratičnost i stvarnu posvećenost europskim vrijednostima, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara predstavljaju osnovna ljudska prava.

Udruženje novinara Makedonije
Udruženje/udruga BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Sindikat medija Crne Gore
Nezavisno udruženje novinara Srbije