UO BHRT: AKO DOGOVOR SA ENTITETSKIM EMITERIMA NE BUDE POSTIGNUT, OD SUDA TRAŽITI DONOŠENJE PRIVREMENE MJERE

0
359
Source/Author: bhrt.ba

Sarajevo,25.04.2017.-Upravni odbor (UO) BHRT-a na današnjoj hitnoj sjednici razmatrao je drastičan pad prihoda ove medijske kuće zbog kršenja Zakona o javnom RTV sistemu BiH, odnosno odredbe o raspodjeli prihoda od RTV takse. 

Upravni odbor zatražio je hitne sastanke sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi iznalaženja konkretnih rješenja koja će osigurati opstanak Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Također, zatraženo je da menadžment BHRT-a u direktnim kontaktima s entitetskim servisima u narednih 30 dana pokuša riješiti međusobna potraživanja. U protivnom, menadžment BHRT-a će biti primoran da zatraži od nadležnih sudova donošenje privremene mjere, kako bi spriječili FTV i RTRS da nezakonito zadržavaju prihod od RTV takse koji pripada BHRT-u.

Upravni odbor BHRT-a poziva sve subjekte javnog emitovanja u BiH na poštovanje Zakona o javnom RTV sistemu BiH na način da se sav prihod od takse uplaćuje na jedinstven račun, a ne, kao do sada, na račune entitetskih servisa čime se krši član 23. tog Zakona.

U kakvoj se situaciji nalazi BHRT, najbolje pokazuje podatak da je do polovine aprila putem BH Telecoma uplaćeno 57.000, a od Telekoma RS 60.000 KM. To je za oko 200.000 KM manje u odnosu na mart ove godine.

Istovremeno, FTV i RTRS i dalje zadržavaju sav prihod koji su naplatile njihove službe, iako su po zakonu dužni 50 posto sredstava prebaciti BHRT-u, stoji u saopštenju.