Varhelji: Očekujemo efikasno procesuiranje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima

0
826
Source/Author: Autor: NUNS Izvor: safejournalists.net
Source/Photo: Beta / Saša Matić

Komesar za proširenje Evropske unije, Oliver Varhelji, u odgovoru na pismo regionalne mreže SafeJournalist povodom sve učestalijih napada na novinare u Srbiji, istakao je da „Evropska komisija osuđuje sve napade ili pretnje upućene novinarima“ i da očekuje „da će srpske vlasti osigurati efikasno procesuiranje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima“.

-Sloboda štampe je kamen temeljac demokratije, a sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije. Poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost su od suštinske važnosti i veoma je bitno da novinari obavljaju svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, bez uznemiravanja i zastrašivanja, kako bi se građanima osigurao pristup svim informacijama – napisao je komesar Varhelji u odgovoru.

On je naglasio da Evropska komisija pridaje posebnu pažnju slobodi izražavanja i slobodnim medijima kao neizostavnim elementima svake demokratije i da će nastaviti da pokreće ova pitanja sa srpskim vlastima u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Varhelji je na kraju poručio da će Evropska komisija nastaviti da pruža finansijsku podršku medijima u Srbiji i drugim zemljama kandidatima i zahvalio se mreži SafeJournalist, koja okuplja novinarska udruženja i sindikate iz regiona, na monitoringu i izveštavanju koji daju potpuniju sliku o tome kako se sloboda medija i sloboda izražavanja ostvaruju na zapadnom Balkanu.

Mrežu SafeJournalists  čine Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Udruženje novinara Kosova, Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije.