B92 postaje O2 televizija

0
494
Source/Author: Danas, K. Živanović

BEOGRAD, 28.08.2017. – Apsolutno je logično i prirodno da TV B92 promeni ime, jer se kraj devedesetdvojke, onakve kakvu je znamo, desio mnogo ranije, kaže za Danas bivša dugogodišnja novinarka ove medijske kuće Danica Vučenić, komentarišući informaciju da će TV B92 osim promene programskog i vizuelnog koncepta od jeseni promeniti i naziv u 02 TV.

U ovoj kući nisu želeli za naš list da potvrde niti da demantuju promenu imena, ali su najavili novine u programu.

“Tačno je da će od jeseni na televiziji B92 biti velikih promena, kako u vizuelnom tako i u programskom konceptu. Naša kompanija se trudi da uvek bude korak ispred i iznenadi svoje gledaoce na najbolji način, tako će biti i ovog puta. Kreativno, moderno i osveženo, u skladu sa savremenim izazovima i zahtevima današnje publike. Blagovremeno ćemo obavestiti javnost o svim detaljima“, poručili su nam sa TV B92.

Danica Vučenić kaže da nema nikakav emotivan odnos prema toj najavi, niti prema medijskoj kući u kojoj je provela najveći deo karijere.

– Definitivan kraj TV B92 se desio onog trenutka kada je devedesetdvojka počela da pravi kompromise sa profesionalnim novinarskim standardima. Ti kompromisi su 90-ih i početkom 2000-ih bili nezamislivi. Promene su se desile pre nekoliko godina, a kulminirale su ukidanjem Radija 92, pre dve godine – ukazuje Vučenić. Ona dodaje da je od nekada najjače informativne medijske kuće danas ostalo samo ime.

– Promenila se uređivačka politika, otišli su novinari koji su tu godinama radili. Ono što ne sme da se menja kada su u pitanju mediji, a i to se promenilo, jesu profesionalni standardi i profesionalno novinarstvo – izričita je Vučenić. U ovom trenutku, dodaje, ne postoji ništa na programu B92 što je zanima i što bi mogla da gleda. Što se tiče informativnog programa i vesti, kritična je i prema drugim televizijama.

– Ne postoji televizija zbog koje bi se neko uzrujao. Kad kažem “uzrujao”, mislim na one koji treba da budu predmet novinarskog istraživanja i kritike. Zašto bi se danas bilo ko uznemirio zbog vesti koje se objavljuju na televiziji – pita Vučenić.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk takođe se slaže da TV B92 danas ne liči na onu televiziju iz perioda kada je postala prepoznatljiva po tome što je pružala mogućnost gledaocima da vide i čuju ono što se u režimskim medijima nije moglo čuti i videti.

– Pošto ima istog vlasnika kao i TV Prva, možda bi bilo logičnije da se TV B92 prekrsti u TV Druga. Ne isključujem da ćemo posle onoga što je zadesilo Radio B92 dobiti i muzičku televiziju. Jer, nije važno šta se stvarno u zemlji dešava, svakoj vlasti najvažnije je da se peva umesto da se kritikuju njeni loši potezi – kaže Ćulibrk.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović smatra da je B92, onakvu kakvu je znamo iz devedesetih, odavno prestala da postoji.

– Mislim da je osim subjektivnih slabosti ovog projekta, vezanih naravno za novac i moć, priča o B92 i priča o nemoći građanske Srbije da ponudi bilo kakvu snažniju medijsku i kulturnu alternativu narodnjačkoj i nacionalističkoj, sveprožimajućoj Srbiji – ukazuje Sejdinović.

Inače, ovo nije prva najavljena promena imena B92. Pre tri godine govorilo se da će se televizija zvati OTV, ali se od te ideje odustalo. Promena koncepta od informativne ka zabavnoj započeta je 2010, nakon što je TV B92 iz ruke akcionara prešla u ruke inostranog vlasnika, Grka Stefanosa Papadopulusa.

Sergej Trifunović se poziva na peti amandman

Televizija B92 će, prema nezvaničnim informacijama, uskoro promeniti ime u O2 TV, a zaštitno lice kampanje trebalo bi da bude glumac Sergej Trifunović. “Pozivam se na peti amandman iz američkog ustava i odbijam da odgovorim na ovo pitanje”, poručio nam je Trifunović, upitan da potvrdi informaciju.