Belgijski novinar Filip Bertinšan dobio boravišnu vizu

0
362
Source/Author: Danas online
Source/Photo: Foto: Pixabay

BEOGRAD, 20.02.2018. – Belgijski novinar Filip Bertinšan dobio je boravišnu vizu na godinu dana, nakon što se u medijima pisalo da mu preti proterivanje iz Srbije pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka, prenosi N1.

Kako prenosi N1 Bertinšan će u utorak u Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.

Ranije se oglasila belgijska radio-televizija na francuskom jeziku (RTBF) navodeći u saopštenju da ovom belgijskom novinaru preti proterivanje iz Srbije odakle izveštava već 10 godina.

„Dopisniku RTBF-a preti proterivanje iz zemlje u kojoj radi. Prvi put nakon 10 godina, srpske vlasti odbijaju da mu produže vizu. On, po njima, ‘predstavlja pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti’“, objavio je RTBF na svojoj internet stranici.

RTBF dodaje da se njihovom dopisniku ne zamera ništa konkretno i kaže da je reč o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izveštava iz tog područja, a najviše iz Srbije.

Osim za RTBF, Bertišan izveštava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans. Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavalac regiona, navodi RTBF.

U članku se kaže da Evropska komisija u svojim izveštajima već godinama upozorava na probleme u pogledu slobode medija u Srbiji, da je u parlamentu izglasan zakon o medijima koji je u skladu sa evropskim očekivanjima, ali da se ne sprovodi.

„Previše znatiželjni novinari u Srbiji primaju pretnje, eksplicitne ili implicitne. Nezavisni mediji trpe ekonomske posledice ako se ne sviđaju vlastima. Pravosuđe i policija ne čine ništa da ih zaštite. Kako bi preživeli, puno novinara i medija pribegava autocenzuri“, navodi RTBF.

„Danas Filipu Bertišanu prijeti proterivanje. Ali, osim njegovog slučaja, u pitanju je sloboda medija u Srbiji“, zaključio je RTBF.

UNS: MUP i BIA i dalje duguju obrazloženje javnosti

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravilo je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da belgijskom novinaru Filipu Bertinšanu produži boravišnu vizu, ali i dalje očekuje da ovo ministarstvo i Bezbednosno informativna agencija (BIA) javno saopšte na osnovu čega su ga prethodno proglasili „pretnjom po bezbednost države i njene građane“.

„UNS od MUP-a i BIA traži da javnosti objasne na osnovu čega je Bertinšan bio proglašen bezbednosnom pretnjom i koji se to „novi detalj pojavio“ zbog čega je odlučeno da mu se produži boravišna viza“, ističe UNS u saopštenju.