Čeda na saslušanju zbog pretnji novinaru Kurira

0
392
Source/Author: Kurir, I. Milićević - J. Pronić
Source/Photo: Foto: Medija Centar

BEOGRAD, 18.01.2018. – Poziv Policija je načinila službenu belešku, koju će proslediti nadležnom tužilaštvu, odakle će verovatno biti naloženo da se otvori predistražni postupak i sasluša Čedomir Jovanović, lider LDP, saznaje Kurir u MUP-u.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović uskoro će biti pozvan na saslušanje u policiju zbog ugrožavanja sigurnosti novinara Kurira Bobana Karovića, kome je pretio da će mu „polomiti pi*ku” zbog objavljivanja tekstova o njegovim vezama sa „zemunskim klanom”.

– Policija je načinila službenu belešku, koju će proslediti tužilaštvu, odakle će, prema proceduri, biti naloženo da se otvori predistražni postupak i sasluša Jovanović – kazao je za Kurir izvor iz MUP.

Naime, Čedomir Jovanović je u ponedeljak pozvao mobilnim telefonom novinara Kurira i tražio njegovu kućnu adresu da bi, kako je rekao, odmah došao ili „poslao nekog po njega da raščiste neke stvari“, a sve to je začinio konstantnim pretnjama da će novinaru „polomiti pi*ku“.

Lider LDP je pobesneo zbog teksta u Kuriru u kojem je Mihajlo Ulemek, stric Milorada Ulemeka Legije, izjavio da je „Jovanovića video tri-četiri puta u kući Dušana Spasojevića u Šilerovoj”, kao i da su ga ozloglašeni „zemunci” zvali Ciganče. Ulemek je juče ponovio za Kurir da stoji iza svojih reči objavljenih u našem listu.

– Sramno je što je pretio vašem novinaru koji je samo pošteno obavljao svoj posao i preneo moje reči – izjavio je Ulemek.  Lider LDP prekjuče je sramno slagao da broj sa koga su upućene pretnje novinaru Kurira nije njegov, iako postoje brojni dokazi koji potvrđuju suprotno. Kada se u toku dana saznalo za njegove pretnje, Jovanović je, povrh svega, ugasio taj broj!

Veze sa „zemuncima”

O vezama Jovanovića sa „zemunskim klanom“, ali i osuđenim pripadnicima rasformirane Jedinice za specijalne operacije, u javnosti se govori više od 15 godina. Optužbe na njegov račun, od toga da je zapravo bio prvi čovek „zemunaca“ i šef Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, pa do toga da je direktno učestvovao u ubistvu premijera Zorana Đinđića, iznosili su kako osuđivani „zemunci“ i „crvene beretke”, tako i mnogobrojni državni funkcioneri. Uprkos tim svedočenjima, nikada nije do kraja istražena povezanost i eventualna saradnja Jovanovića sa najozloglašenijim kriminalnim klanom na ovim prostorima.

Aleksandar Gajović, državni sekretar za medije – nema opravdanja

Aleksandar Gajović, državni sekretar za medije u Ministarstvu kulture, podsetio je na Zakon o javnom informisanju, u kome se navodi da se „pe sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija, a naročito ne vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija”.

– Nikada nisam opravdavao pretnju, nedoličan rečnik ili nekulturno ponašanje, i to ne samo kad je reč o novinarima već prema svakoj osobi bilo koje profesije. Taj i takav stav uvek zastupam, bez obzira na to o kome je reč i čime je pretnja izazvana – naveo je Gajović za Kurir.

Ulemek: Sramno je što je pretio vašem novinaru koji je samo pošteno obavljao svoj posao i preneo moje reči.