CRD: Objavljivanje identiteta osoba u samoizolaciji dovodi do stigmatizacije

0
776
Source/Author: TUMM
Source/Photo: blc.edu

PODGORICA, 27.03.2020. – Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders (CRD) pozvala je Vladu Crne Gore da poštuje pravo na privatnost građana koji su u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa.

Vlada Crne Gore počev od 22. marta, uz saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, objavljuje imena osoba kojima su propisane odluke o obaveznoj samoizolaciji. Isto je potom uradila i većina crnogorskih medija.

Ubrzo nakon objavljivanja spiskova, pojavila se i aplikacija crnagorakorona.com, uz pomoć koje je, navodno, moguće i geografski odrediti udaljenost od osoba koje su u samoizolaciji.

“Sprovođenje mjera bezbjednosti u doba epidemije može biti izazovno, ali mi vjerujemo da ovakve mjere neće doprinijeti javnom interesu, te da mogu da posluže samo daljoj stigmatizaciji osoba u zdravstvenom riziku, i obeshrabrivanju onih koji imaju simptome da ih prijave zdravstvenim vlastima“, navodi se u obraćanju ove organizacije.

Direktor CRD za Evropu Goran Miletić kazao je da javna lista ljudi koji su u izolaciji može dovesti do negativne stigmatizacije ljudi, uključujući djecu, čiji su identitet i lokacije objelodanjeni.

“To na kraju može rezultirati govorom mržnje i zločinima nad osobama sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima, što će dodatno pogoršati njihovo stanje. Objava imena osoba u samoizolaciji nije u skladu sa članom 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i pozivamo nadležne institucije da prestanu sa daljim objavljivanjem imena”, rekao je Miletić.

Ta međunarodna organizacija istu poruku uputila je Vladi Bosne i Hercegovine, a nakon slične akcije u Kantonu 10 i opštini Konjic.

Dio civilnog sektora u Crnoj Gori dijeli takvo mišljenje, pa su se ovakvom stavu Vlade oštro suprostavili Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa i Centar za građansko obrazovanje.

Ovim povodom podnijeta je i inicijavita za ocjenu ustavnosti.