Godišnjica otmice Slavuja i Perenića

0
416
Source/Author: FoNet

BEOGRAD, 21.08.2017. – Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) saopštavaju da se danasnavršava 19 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca.

Predstavnici UNS i DNKiM posetiće mesto na putu Velika Hoča – Zočište, u opštini Orahovac, gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni.

Na mestu otmice UNS i DNKiM postavili su obeležje na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše: “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”.

Spomen obeležje nestalim kolegama do sada je rušeno pet puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

U zajedničkom saopštenju UNS i DNKiM traže od Euleksa, Unmika, Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji da obnove istrage o ubistvima i kidnapovanjima novinara i medijskih radnika na Kosovu.

Udruženja od ovih institucija i organizacija zahtevaju da javnom kampanjom i kroz program zaštite svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen. Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.