Ko je čuo krik Marije Mali: Sramotno izveštavanje najvećeg dela nacionalnih medija

0
373
Source/Author: [:rs]Cenzolovka, Antonela Riha[:]
Source/Photo: [:rs]krik.rs[:]

BEOGRAD, 14.02.2017. – Ko nije na internetu, a čita većinu novina i gleda najgledanije televizije, ne zna da je Marija Mali optužila svog bivšeg muža, gradonačelnika Beograda Sinišu Malog za niz finansijskih malverzacija i rušenje u Savamali. Odgovor će, kako je najavljeno, čuti tek večeras od premijera Vučića.

U nedelju uveče na društvenim mrežama je poput vatrometa buknula vest sa portala Krik i svedočenje Marije Mali, bivše žena gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u kojem ona navodi da joj je dan posle izborne noći i rušenja u Savamali ispričao kako je baš on organizovao akciju raščišćavanja nekih „kolibica“.

Ovu vest je većina medija, kao po komandi, ignorisala, a tek poneki su se potrudili da navode intervjua provere.

U intervjuu portalu Krik Marija Mali iznosi niz podataka o navodnim finansijskim malverzacijama gradonačelnika, u kojima je delom i sama učestvovala, pa i kako je navodno bila ucenjena da laže Agenciju za borbu protiv korupcije o svojim prihodima.

Bilo bi očekivano da su se redakcije tog dana bavile proverom informacija koje je objavio Krik, jer je ceo tekst zasnovan na njenom svedočenju i dokumentima koje je pokazala novinarima.

Žena koja je izgubila starateljstvo nad decom, imovinu, zastrašena od, kako tvrdi, pretnji bivšeg muža, odlučila je da ga raskrinka, smatrajući da joj je to najjača zaštita.

Marija Mali iznosi i podatke koji su neproverivi – razgovor u kojem joj sada već bivši muž poverava kako je organizovao rušenje „kolibica“ mnogima je potvrdio uverenje da je „idiot iz gradske vlasti“ upravo gradonačelnik.

U ozbiljnom novinarstvu ovakva sumnja nije dovoljna. Bilo bi očekivano da je Krik pojedine navode iz intervjua proverio pre objavljivanja. Ipak, ono što govori Marija Mali zaslužuje pažnju medija – a ona je upadljivo izostala.

Alo se „zatrčao“, objavio pa obrisao

Vreme objavljivanja vesti uslovilo je da „otkrića“ Marije Mali u ponedeljak ne uđu u dnevne novine. Ko gleda TV stanicu N1, mogao je tokom dana da čuje citate iz intervjua, upravo one koji se odnose na navodnu ulogu gradonačelnika u rušenju u Savamali.

Bilo je portala koji su se „zatrčali“, poput veb-stranice dnevnog lista Alo, i objavili vest koja je ubrzo postala nedostupna.

Nije medijima bilo zanimljivo ni to što je agencija Beta prenela demanti Agencije za borbu protiv korupcije da im se Marija Mali, kako tvrdi u intervjuu za Krik, u poslednjih nekoliko meseci obraćala povodom lažne izjave o imovini vrednoj 95.000 evra, a da su oni odbijali da stupe u kontakt s njom.

U jutarnjem programu RTS-a ni reči o Siniši Malom. Ni Pink se nije potrudio da bar uz pomoć omiljenog komentatora D. J. Vučićevića objasni s koje strane stiže novi državni udar

„U evidencijama Agencije ne postoji podatak da joj se Marija Mali po bilo kom osnovu obratila“, navela je Agencija u odgovoru Beti. U vesti se dalje navodi da je Agencija za borbu protiv korupcije podnela izveštaj sa kompletnom dokumentacijom Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u avgustu prošle godine, a u decembru dobila obaveštenje Republičkog javnog tužilaštva da je postupak po izveštaju Agencije u toku.

Elektronski i internet portali štampanih medija ceo dan su ignorisali sve vesti u vezi sa Sinišom Malim, a onda su horski, bez dodatnog objašnjavanja, objavili izjavu premijera Aleksandra Vučića u kojoj on najavljuje da ćemo danas dobiti temeljan, detaljan i opširan odgovor.

„Nisam siguran da će da vam se dopadne, ali sam siguran da će većina građana Srbije da razume ono o čemu ja govorim, pošto mi se čini da vi niste najbolje razumeli o čemu se radi, jer ovde imam mnogo veći problem od onog što sam izgovorio, što sam negde odmah znao i o čemu sam obavestio javnost“, rekao je zagonetno premijer.

Ova njegova izjava, sa kratkim uvodom da on komentariše navodne finansijske malverzacije i odgovornost za rušenje u Savamali, objavljena je u 17. minutu Dnevnika RTS-a, posle vesti o evakuaciji 200.000 ljudi u Kaliforniji zbog oštećenja brane.

Izjava premijera emitovana je iz sata u sat i u vestima Pinka. Ko se nije informisao preko interneta i nije gledao N1, mogao je, dakle, samo da razume da će nam premijer nešto objasniti.

Za Blic ništa od onog što je rekla Marija Mali nije vest

Slično, nemušto, informisanje građana nastavilo se i dan kasnije. U jutarnjem programu RTS-a ni reči o Siniši Malom. Ni Pink se nije potrudio da bar uz pomoć omiljenog komentatora D. J. Vučićevića objasni s koje strane stiže novi državni udar. A možda baš to znači da će se mediji pod kontrolom vlasti potruditi da ispovest Marije Mali nestane ispod radara pažnje javnosti.

Tako bar izgleda i dok se čitaju današnje novine. Za Blic ništa od onoga što je izgovorila Marija Mali nije vest. Jedno se iz stripa Marka Somborca saznaje da gradonačelnik dočekuje Dan zaljubljenih čitajući svedočenje svoje bivše žene dok ga teši Goran Vesić. Za Alo, koji živi od senzacionalnih otkrića, svedočenje bivše žene gradonačelnika nije bilo dovoljno atraktivno.

Vučićeva izjava objavljena je u 17. minutu Dnevnika RTS-a. Izjava premijera emitovana je iz sata u sat i u vestima Pinka. Ko se nije informisao preko interneta i nije gledao N1, mogao je, dakle, samo da razume da će nam premijer nešto objasniti

Informer se bavi „šiptarskim optužnicama protiv Srba“, Kurir zaverom Bogoljuba Karića i Ivice Dačića da ruše Tomislava Nikolića, i tek u jedva vidljivom antrfileu prenosi već pomenutu izjavu premijera Vučića.

Na isti način „izveštava“ i Politika – izjava premijera bez ijednog citata šta je Marija Mali svedočila. Za Večernje novosti je najvažnija vest da po novom zakonu o obrazovanju veronauka i građansko obrazovanje neće biti obavezni.

Čast dnevnog, štampanog novinarstva odbranio je jedino Danas. Jedino je ovaj list otišao korak dalje, tražio i dobio od Agencije za borbu protiv korupcije informaciju, istu onu koju je objavila Beta. Jedino je Danas pokušao da u Višem javnom tužilaštvu sazna da li će saslušati Mariju Mali.

Odgovor nisu dobili, ali su bar učinili taj neophodan novinarski napor da se obrate nekoj nadležnoj instituciji. Samo ove novine prenose citate iz intervjua Marije Mali o finansijskim marifetlucima njenog bivšeg muža.

Od svih štampanih medija samo Danas objavljuje da Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd najavljuje nove proteste u sredu, 15. februara, zbog nasilja u Savamali.

Mediji su, dakle, uz par izuzetaka, potpuno ignorisali svedočenje Marije Mali. Ono što je sasvim izvesno jeste da ćemo u sutrašnjim izdanjima naširoko slušati i čitati najavljeni odgovor premijera Aleksandra Vučića.