Nalepnica na nalepnicu

0
426
Source/Author: Danas/Vuk Jeremić
Source/Photo: Nalepnice na zgradi u kojoj je redakcija Danas Foto: Bojana Bačić

BEOGRAD, 05.03.2019. – Nije nikakva koincidencija što su redakcija lista Danas i Dom novinara izlepljeni nalepnicama istog dana kada su učesnici protesta “1 od 5 miliona” lepili nalepnice po Terazijskom tunelu.

Na taj način su optužbama da Danas i NUNS proizvode lažne vesti želeli da “prelepe” podsećanja na Vučićeva neispunjena obećanja.

Nakon šest i po godina vladavine SNS-a, niko ne bi smeo da se iznenadi ovom infantilnom, ali i (u kontekstu gotovo pune medijske kontrole) efektivnom tehnikom borbe protiv svake inicijative koja makar malo miriše na kritiku.

Recept vlasti je veoma jednostavan. Kopirati sve što uradi opozicija, mediji ili aktivisti, a što se percipira kao opasnost po hegemoniju vlasti. Pa tako kada krenu spontani javni izlivi nezadovoljstva u većini mesta u Srbiji, organizuje se pompezna predizborna turneja kako bi se pokazalo da ima naroda koji podržava ovu vlast. Kada niz nevladinih organizacija i strukovnih udruženja upućuju argumentovane kritike na račun vlasti, pojavi se niz njihovih parnjaka sa vrlo sličnim nazivima i oprečnim stavovima. Rečju, za svakog Kesića nađe se po Lav Pajkić.

Problem sa ovom priprostom tehnikom je što daje rezultate u zemlji u kojoj gotovo ne postoji medij, dostupan široj javnosti koji će da je raskrinka. Kada se na nalepnice zalepe nalepnice, proizvodi se kakofonija i niko se više ne pita šta piše na tim nalepnicama. Kritički potencijal je isisan, stvar ukroćena u samom začetku.

Koliko god ova prepisivačka taktika vređala inteligenciju, ona nije najveći problem. Ako nepoznati počinioci već žele da imitiraju protestante, onda bi trebalo da snose iste posledice. Lica koja su lepili nalepnice na prostorije SNS-a u Zemunu su privedena i protiv njih je podneta prekršajna prijava. Da li će biti i lica koja su izlepljivala ulaz u Danas?