Neslaganje veštaka i savetnika o visini procenjene štete na zapaljenoj kući

0
295
Source/Author: Andjela Milivojević / NUNS

Beograd, 24.08.2020. – Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih zbog paljenja kuće novinara Žig info Milana Jovanovića nastavljeno  je danas, nakon letnje pauze, pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu.

Tema glavnog pretresa bila je procena štete koju je podmetnuti požar u decembru 2018. izazvao na kući porodice Jovanović. Izveštaj o proceni štete uradio je po nalogu tužilaštva sudski veštak građevinske struke Vojislav Popović koji je obišao izgorelu kuću u februaru 2019.

Veštak Popović je na ročištu u junu ove godine dao iskaz potvrđujući da stoji iza svoje procene dok je odbrana tada najavila da će tu procenu dovesti u pitanje i da će stručni savetnik koga je odbrana angažovala pokazati kako je ta šteta znatno manja.

Veštak Popović je i na današnjem pretresu ostao pri iskazu da je šteta na kući novinara Jovanovića iznosi oko 30 hiljada evra.

Sa druge strane stručni savetnik građevinske struke koga je angažovala odbrana Dragoljuba Simovnovića, Aleksandar Đorđević izneo je svoju procenu štete prema kojoj je ona gotovo duplo manja od procene koju je izneo veštak Popović.

Prema Đorđevićevim rečima ukupna šteta na kući posle požara je oko 17 hiljada evra.

Savetnik odbrane je rekao da je šteta koju je sam požar prouzrokovao značajno manja i da su određeni radovi na kući rađeni bez potrebe, kao što su na primer pločice u kupatilu. Naime, Đorđević je u aprilu 2019, četiri meseca nakon požara, izašao na teren kako bi napravio svoj zapisnik i rekao da su u tom trenutnu radovi na obnovi kuće već počeli.

Prema njegovoj proceni pločice koje su zamenjene u kupatilu su bile 98% očuvane, što znači da nije bilo potrebe da se menjaju. Veštak tužilaštva Vojislav Popović je procenio da su od toplote pločice popucale ili otpale kao i da je potrebno da se jedan deo pločica obije kako bi se zamenile vodovodne i kanalizacione cevi koja je požar uništio.

Dva veštaka su se sporila i oko stanja u kome je garaža bila nakon požara. Dok je savetnik odbrane Đorđević rekao da ona nije morala da se ruši jer je prema njegovoj proceni mogla da se sanira, u proceni veštaka Popovića predviđeno njeno kompletno rušenje i pravljenje nove jer nije bezbedna za upotrebu nakon oštećenja.

Savetnik odbrane imao je primedbe i na procenu štete koja je procenjena za gornji sprat kuće, koje prema njegovim rečima nije bila oštećena u velikoj meri već da je veći deo sprat mogao da se sanira čišćenjem od gareži.

Jedan od okrivljenih i dalje u bekstvu

Pored svedočenja i ispitivanja veštaka, na današnjem pretresu tema je bio i status okrivljeno Aleksandar Marinković, koji  se nalazi u bekstvu već nekoliko meseci. Za njim je prvo bila raspisana lokalna, pa centralna poternica da bi pre oko dva meseca on stavljen na Interpolovu poternicu. Iako je sudija Žugić krajem prošle godine razdvojio postupak protiv njega, danas je taj predmet pripojen i odlučeno je da će se Marinkoviću suditi u odsustvu. Marinković se kao okrivljeni sumnjiči da je bio osoba koja je tokom noći 12. decembra 2018. godine bacila Molotovljev koktel kroz prozor garaže koji je izazvao požar i proširio se na ostatak kuće.

Suđenje se nastavlja i narednih dana.