Nestanak Stefana Cvetkovića objavljen na Platformi Saveta Evrope

0
41

BEOGRAD, 15.06.2018. – Evropska i Međunarodna federacija novinara Srbije (ЕFJ / IFJ) juče su Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednosti novinara prijavile nestanak novinara Stefana Cvetkovića.

Na Platformi Saveta Evope se navodi se da je u noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi prijavljen Cvetkovićev nestanak.

Platforma Saveta evrope za zaštitu novinarastva i bezbednost novinara ima za cilj da unapredi zaštitu novinara, tako što beleži pretnje i nasilje nad medijskim profesionalcima, kao i bezbednosnim mehanizmima za rano upozoravanje i brzo reagovanja u okviru Saveta Evrope.  Slučajeve fizičkih napada na novinare ili pretnji slobodi medija Savetu evrope će dostavljati partnerske organizacije- Evropska federacija novinara, Međunarodna federacija novinara, Reporteri bez granica, Udruženje evropskih novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije juče je obavestilo Evropsku federaciju novinara o Cvetkovićevom nestanaku i pretnjama koje je dobijao iz kriminalnih i političkih krugova prethodnih godina.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV) juče su u saopštenju podsetili i na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinaraizmeđu MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara.