Ni posle više od godinu dana se ne zna ko je pratio novinarku VOICE

0
446
Source/Author: Cenzolovka, Marija Vučić
Source/Photo: Foto: N1 info

NOVI SAD, 27.07.2017. – Ko su muškarci koji su, sa “blutut” slušalicama u ušima, u Novom Sadu juna prošle godine pratili novinarku VOICE Maju Živanović, i dalje je nepoznato, jer policija odbija da odgovori na pitanja dokle se stiglo sa istragom.

Maja Živanović je 24. juna prošle godine, izlazeći iz svog stana, primetila da dva čoveka stoje ispred zgrade i da je, kako kaže, čudno gledaju. Nastavila je da hoda, a kada se okrenula, videla je da je jedan od njih krenuo za njom.

„Onda sam stala nasred puta i okrenula se prema njemu, a on je stao i sakrio se iza jednog kombija. Tada sam shvatila da je onaj ko je ostao ispred zgrade, možda ostao da bi pokupio dokumentaciju iz stana. Vratila sam se do stana, videla da je sve u redu sa njim, i opet krenula iz zgrade. Oni su i dalje bili na istom mestu“, priča Živanović.

Tada se obratila novosadskoj policiji i dala izjavu, a oni njoj 24-časovno policijsko obezbeđenje, jer su, kaže, procenili da joj je život ugrožen.

Nakon par nedelja je sama zatražila da joj ga ukinu, da bi mogla neometano da živi i radi.

„Gde god da ideš, oni su sa tobom, i ja sam shvatila da ne mogu da živim život i radim svoj posao. Bio je problem čak i da odem u neki drugi grad, jer policija nije tako dobro organizovana i nema toliko ljudi koji bi mogli da te prate svuda sve vreme“, kaže ona.

Međutim, nakon toga više nikakav kontakt nije imala sa policijom.

NDNV se o ovom slučaju u međuvremenu raspitivao kod istražnih organa, ali, kako kažu iz ovog udruženja, izjava Maje Živanović, iz nepoznatog razloga, nije evidentirana pod službenim „KU“ brojem, tako da nisu uspeli da saznaju ni gde je predmet sada, ni zašto nije zaveden u policiji kako treba, niti zašto istraga tapka u mestu.

Ni novinari Cenzolovke nisu uspeli ovo da saznaju, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova već dve nedelje odbija da odgovori na pitanja dokle se stiglo sa rasvetljavanjem slučaja, da li ima osumnjičenih, da li je slučaj predat nekom tužilaštvu na postupanje i zašto predmetu nije dodeljen KU broj.

Živanović kaže da u međuvremenu nije primetila da je neko pratio, „ali je pitanje da li su tog dana odlučili da je potrebno da ih vidim, pa sam ih zato videla“.

„I dalje sam oprezna, jer kada ti se desi tako nešto, naravno da se zapitaš. Kod mene se, međutim, pojavila neka vrsta inata, tako da se trudim da svoj život živim normalno i svoj posao radim ‘drčnije’. Tako sam reagovala na to“, kaže ova novinarka.

Inače, novembra prošle godine su i novinarke CINS-a prijavile policiji da ih neko prati i fotografiše.

Krajem marta ove godine je i urednik Južnih vesti iz Niša Predrag Blagojević primetio da ga nepoznata osoba iz automobila snima, slučaj je prijavljen policiji, a iz Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu su nakon mesec dana saopštili da „automobil sa prijavljenim registracijama ne postoji„.