Novinarska i medijska udruženja: Potvrda presude – prvi korak ka istini o ubistvu Ćuruvije

0
29

Novinarska i medijska udruženja i asocijacije izražavaju nadu da će Apelacioni sud u Beogradu potvrditi presudu Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda, kojom su na ukupno 100 godina zatvora osuđeni pripadnici Resora državne bezbednosti zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Smatramo da je ova presuda tek prvi korak ka potpunom rasvetljavanju stravične likvidacije, što podrazumeva i otkrivanje političke pozadine ubistva i svih ličnosti koji su učestvovali u pripremi terena i planiranju egzekucije. Javnost mora da zna sve detalje ubistva kako bi se otklonile ili potvrdile sumnje da su u njemu učestvovale i neke ličnosti koje i danas obavljaju važne javne funkcije.
Potvrdom presude po prvi put će pravosnažno biti osuđeni počinioci ubistva novinara u Srbiji, i upućujemo veliku zahvalnost svima koji su se godinama hrabro borili da ovaj zločin dobije pravosudni epilog. Potvrda presude nakon dugogodišnjeg suđenja i nakon 21 godine od ubistva Slavka Ćuruvije, svakako će biti važna satisfakcija za njegovu porodicu i kolege, pogotovo ukoliko u što kraćem roku svi počinioci počnu da služe svoje zatvorske kazne.

Ističemo, međutim, da novinari u Srbiji neće biti bezbedni sve dok i drugi slučajevi ubistva novinara, potom fizički nasrtaji na njih, svakodnevne stravične pretnje kojima su izloženi – ne budu sankcionisani, i dok se ne razotkrije, ukoliko postoji, politička pozadina ovih događaja.

Presuda za ubistvo Ćuruvije, koliko god važna, neće značiti mnogo ako predstavnici vlasti ne prestanu da produkuju atmosferu mržnje i nasilja, odnosno, ukoliko nastave da crtaju mete na čelu novinara koji obavljaju svoj posao na predan i profesionalan način.

Asocijacija onlajn medija – AOM
Asocijacija medija
Lokal press
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNVa
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Beograd, 7. jul 2020. godine