Novo targetiranje novinara koji kritikuju vlast

0
301
Source/Author: K. Živanović / Danas

BEOGRAD, 17.06.2020. – Fantomska Fejsbuk grupa „Zavisni novinari“ u protekla tri dana predstavlja produženu ruku vlasti jer radi upravo ono što i njeni predstavnici čine – targetira profesionalne, nezavisne novinare navodeći cifre koje su oni navodno dobili iz inostranstva. Na spisku su im Dragan Janjić, Milan Ćulibrk, Jugoslav Ćosić, Stevan Dojčinović…

„Zavisni novinari“ su registrovani kao medijska/novinska kompanija, mada nije moguće utvrditi ko stoji iza njih, jer ne postoji impresum niti kontakt. Jedino je izvesno da raspolažu velikom sumom novca jer objavljuju sponzorisane postove. Do sada ih je videlo i komentarisalo na desetine hiljada korisnika Fejsbuka, a među komentarima, sem uvreda na račun označenih novinara, ima i brojnih pretnji kojima bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo.

Tako je za Milana Ćulibrka, glavnog urednika NIN-a, napisano da je primio strane donacije u iznosu od 197.000 evra.

– Kamo sreće da je to tačno. Možda je neko želeo, pa zaboravio da uplati. Proslediću mu račun. To bi nam prilično pomoglo jer nemamo dovoljno oglašivača. Javna i državna preduzeća beže od nas kao da imamo ne koronu nego kugu – kaže kroz šalu Ćulibrk. Međutim, napominje, ovakvo targetiranje može da bude opasno.

– Državni organi mogu i moraju da utvrde ko stoji iza ovih objava. Tada bi se utvrdilo i da je sve što je tamo objavljeno – laž. Ne znam ko bi mogao da stoji iza ove grupe, ali jasno je ko su mete, oni koji imaju kritički stav prema vlasti – ističe naš sagovornik.

Za Željka Bodrožića, predsednika NUNS-a, ne postoji sumnja ko stoji iza objava u kojima se kleveću novinari, ali i članovi njihovih porodica.

– Taj čovek je deo mreže režimskih botova (ime poznato redakciji Danasa). Ima para i viška vremena, ima i link prema službama bezbednosti, kao i mnogi slični korisni idioti koji im služe za prljave poslove kriminalizacije nezavisnih novinara a i drugih, za režim nepodobnih javnih ličnosti. Već duže vreme kreira lažne profile na društvenim mrežama i targetira novinare. To što radi je krivično delo i mi iz NUNS-a smo u okviru Radne grupe već ukazivali policiji i tužilaštvo da taj bandit sistemski i za račun vlasti ozbiljno narušava bezbednost novinara – ukazuje Bodrožić. Osoba za koju smatra da stoji iza lažnih i opasnih objava je blokirana na NUNS-ovim profilima, jer je konstantno vređala novinare, uključujući i pokojnog Dejana Anastasijevića.

Janjić: Ne obraćam pažnju

Urednik Bete Dragan Janjić takođe se našao na spisku „strani plaćenika“, ali, kako kaže za naš list, na ovakve objave više ne obraća pažnju.

– Ovakve stvari moguće su zbog atmosfere u društvu i strašnog „zagađenja“ javnog diskursa, za šta, po prirodi stvari, najveću odgovornost snosi vlast – zaključuje Janjić.