NUNS: Policija da hitno istraži ko je opljačkao novinara Vuka Cvijića

0
340
Source/Author: NUNS
Source/Photo: Foto: N1

BEOGRAD, 07.11.2017. – Novinaru specijalisti za organizovani kriminal ukradeni lap-top i dokumentacija sa istraživanjima, juče kasno popodne, u Šajkaškoj ulici, u Starom gradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje od policije da najhitnije istraži i saopšti ko je obio automobil poznatog novinara Vuka Cvijića. Pljačka u kojoj su Cvijiću ukradeni lap-top i dokumentacija sa istraživanjima dogodila se sinoć, u Šajkaškoj ulici, u beogradskoj opštini Stari grad.

Kolega Vuk Cvijić koji se 15-ak godina bavi izveštavanjem iz pravosuđa i istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije kaže za NUNS da je slučaj odmah prijavio policiji. On je naveo detalje u vezi sa pljačkom.

„Juče kasno popodne, oko 17:30 izašao sam iz redakcije i u gepek automobila ostavio lap-top i tri fascikle sa dokumentima u vezi istraživanja na kojima radim. Samo 5-6 minuta posle toga, dovezao sam se i parkirao u Šajkaškoj ulici, blizu stana, a onda otišao u obližnji restoran, gde sam imao sastanak. Kada sam završio sastanak, došao sam do automobila, otvorio gepek i ustanovio da nema lap-topa i dokumentacije. Nestala je i zatvorena torba u kojoj sam držao presvlaku za bazen. Ništa drugo nije nedostajalo – alat, neki kablovi, prva pomoć… što se obično krade kada se radi o pljačkama automobila. Odmah sam prijavio policiji. Inače veoma ljubazni policajci su mi skrenuli pažnju da je nešto rađeno oko brave na vratima vozača. Brava nije nasilno obijana zato pre policajaca ništa nisam primetio. Uzeli su otiske a pregledaće i snimke sa kamera objekata u okolini“, ispričao je Cvijić za NUNS-ovu Bazu napada na novinare.

Policajci su mu takođe saopštili da do kasno sinoć nije prijavljeno nijedno drugo obijanje automobila u tom kraju.

„Inače, to nije bilo zgodno vreme i mesto za obijanje automobila. U vreme pljačke mesto je bilo veoma prometno. U neposrednoj blizini su  nekoliko popularnih kafića, restoran, osnovna škola koja je tada završavala popodnevnu smenu…“, ukazuje Vuk Cvijić.

NUNS će o pljački novinara obavestiti Republičko javno tužilaštvo, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara čiji su potpisnici novinarska i medijska udruženja, Tužilaštvo i MUP.

Sekretarijat NUNS-a