NUNS: SPC da prestane sa etiketiranjem novinara

0
35

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje saopštenje patrijarha Srpske pravoslavne crkve u kom se redakcija Danasa bezobzirno napada i vređa i upozorava javnost da je uticajni verski poglavar svojim ekstremističkim istupom ozbiljno ugrozio bezbednost novinara i svih zaposlenih u Danasu.

U svom pamfletu vrh SPC-a koristi već poznate i krajnje opasne etikete iz mračnih devedesetih te naziva ugledni beogradski dnevnik “antisrpskim” i “autošovinističkim“, a i episkopa Grigorija svrstava u arhineprijatelje srpskog naroda i kriminalce.

Reakcija SPC-a usledila je nakon teksta objavljenog u Danasu o donaciji crkvi iz budžetske rezerve Republike Srbije, vrednoj milijardu dinara.

Vođeni javnim interesom, urednici i novinari Danasa su otvorili temu o trošenju novca gradjana Srbije u jeku epidemije. Želeći da o slučaju profesionalno izveste, novinari su kontaktirali predstavnike SPC ali odgovor nisu dobili. Nakon što je tekst izašao usledilo je saopštenje iz Kabineta patrijarha u kojem je Danas označen kao neprijatelji srpskog naroda i crkve.

NUNS izražava ozbiljnu zabrinutost zbog verbalne agresije crkvenih glavešina i njihovog praktično otvorenog poziva na linč Danasovih novinara i poziva SPC da prestane sa ovakvom praksom.

Beograd, 8. jul 2020. godine