Pogranična policija sprečila ekupu TV O2 da dođe do migranata i granice

0
295
Source/Author: B92

BEOGRAD, 28.12.2017. – “Stotinak migranata je okupljeno oko granice, naša ekipa je zatekla nekoliko desetina njih, a u grupama su i žene i deca, ali nismo mogli da ih snimimo, sve vreme nas je pratila policija, tražeći da što pre napustimo to područje“, kaže reporter Filip Čukanović.

Ekipa TV O2 je pokušala da dođe do migranata i granice, ali ih je u tome sprečila pogranična policija, sa molbom da napuste to područje.

“Stotinak migranata je okupljeno oko granice, naša ekipa je zatekla nekoliko desetina njih, a u grupama su i žene i deca, ali nismo mogli da ih snimimo, sve vreme nas je pratila policija, tražeći da što pre napustimo to područje“, kaže reporter Filip Čukanović.

Prema njegovim rečima, do sada su sve televizijske ekipe “najnormalnije mogle da pristupe granici i snime migrante i to nikada nije bio problem, sve do večeras“.

 

Kako je naveo, do izlaska iz Šida ekipu TV O2 pratilo je jedno civilno vozilo šidskih registracija, a prethodno je uspeo da dobije neke informacije od migranata sa kojima je uspeo da razgovara.

“Migranti su od juče na graničnom prelazu i spremni su tu da borave sve dok se hrvatska granica ne otvori, kako bi ušli u Hrvatsku, a potom i krenuli dalje ka zapadnoj Evropi. Migranti koje sam sretao su rekli da će ostati tu dok ne budu pušteni u Hrvatsku“, izvestio je Čukanović.

Ranije je regionalna televizija N1 javila da je grupa migranata na granici između Srbije i Hrvatske postavila šator. Hrvatska policija stoji na liniji razgraničenja dve države sa nekoliko vozila i u opremi za razbijanje demonstracija i nema incidenata.

Takođe, navedeno je da je grupa migranata organizovala protest, a iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije je agenciji Beta rečeno da se „ponovo radi o zloupotrebi i manipulaciji migranata od strane predstavnika pojedinih nevladinih organizacija“.

Podsetimo, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović rekao je danas da se desetine migranata svakodnevno ilegalno i nehumano deportuju iz Hrvatske i Mađarske u Srbiju, kao i da se među njima nalaze i oni koji nikada nisu bili u Srbiji.