SafeJournalists: Стоп за оцрнувачката кампања против новинарката Ола Џама во Албанија

  0
  29

  Мрежата SafeJournalists ја изразува својата длабока загриженост и вознемиреност поради континуираната и засилена кампања на клеветење против Ола Џама, истражувачка новинарка во Албанија.

  И покрај претходните повици (овде, овде, овде) за солидарност и прекин на вознемирувањето, последните случувања откриваат ескалација на природата на нападите со кои таа се соочува.

  Откако нејзиниот напис за договорот за јавно-приватно партнерство за согорување отпад во Тирана беше објавен на Reporter.al во јули 2023 година, г-ѓа Џама беше подложена на низа клеветнички дејствија. Неодамнешниот бран написи на платформи како дневниот весник DITA и Prapaskena.com, кои прибегнаа кон лични напади, „срамота од к***а“, разоткривање на нејзината приватна адреса и напади врз членовите на нејзиното семејство, не само што се за осуда, туку и за бесрамен обид да ја заплаши и замолчи.

  Овие напади се особено загрижувачки со оглед на нивниот тајминг по одлуката на г-ѓа Џама да побара правен надомест против клеветничките публикации. Нападите врз г-ѓа Џама не само што ја загрозуваат нејзината лична безбедност и професионалниот интегритет, туку служат и за заплашување и замолчување на другите жени во новинарството, дополнително попречувајќи ја родовата еднаквост во медиумската индустрија.

  Мрежата SafeJournalists изразува длабока загриженост поради вознемирувачкиот тренд на медиумите да се вклучат во кампањи што го нарушуваат угледот на колегите новинари, како што се гледа во случајот со Ола Џама. Ваквото однесување му штети на статусот на поединци во новинарската заедница и значително ја нагризува довербата на јавноста во медиумите во целина.

  Мрежата SafeJournalists стои во солидарност со Ола Џама, поддржувајќи го нејзиното право да известува слободно и без заплашување. Ги повикуваме вклучените медиуми веднаш да престанат со своите неосновани и штетни напади врз г-ѓа Џама и да се придржуваат до највисоките стандарди на новинарски интегритет и етика. Ги охрабруваме сите засегнати страни да ни се придружат во одбраната на правата на жените новинарки и промовирањето на медиумскиот пејзаж каде што тие ќе можат да работат без страв од вознемирување или дискриминација.

  Ќе продолжиме внимателно да ја следиме оваа ситуација, застапувајќи се за правата и безбедноста на новинарите. Ги потсетуваме сите засегнати страни дека живиот, слободен печат е од фундаментално значење за демократијата, служејќи како чувар на општеството и критички глас во држењето на одговорност од оние кои се на власт.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

   

  Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб – 7 март 2024 г.

   

  SafeJournalists Network

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружението на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора