Presuda protiv urednika i vlasnika Informera

0
317
Source/Author: Javno.rs
Source/Photo: Foto: Javno.rs

BEOGRAD, 14.04.2018. – Apelacioni sud u Beogradu potvrdio da je dnevni list Informer objavio netačne informacije i tako povredio čast i ugled urednika BIRN-a Slobodana Georgieva.

Zbog objavljivanja neistina na naslovnoj strani Informera i stranama dva i tri tog lista, u tekstu pod naslovom „Hteli da otmu 23.200.000 evra“, u kojem se tvrdi da EU daje milione za rad BIRN-a, koji potom ucenjuje da budžetske pare dobije firma iz EU, Dragan J. Vučićević, odgovorni urednik Informera i izdavač tog tabloida Insajder tim, moraju da plate Georgievu 100.000 dinara.

Osuđeni su dužni da to učine u roku od osam dana od prijema presude, a na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i prava ličnosti objavljivanjem netačnih informacija, navodi se u obrazloženju presude.

Vučićević je, takođe, kao odgovorni urednik Informera, dužan da ovu presudu objavi bez komentara i bez odlaganja, i to najkasnije u drugom narednom broju dnevnog lista Informer nakon prijema presude.

Georgiev je pokrenuo postupak pred Višim sudom u Beogradu još u martu 2015. godine.

Podsetimo, istraživanje BIRN-a objavljeno u tekstu pod nazivom „Ispumpavanje kopa i budžeta“, izazvalo je burne reakcije uključujući i izjave najviših državnih zvaničnika u kojima se BIRN optužuje za iznošenje neistina.

Za iznošenje neistina i uvreda koje je Informer objavio 15. januara 2015. godine, a koje su ugrozile bezbednost Georgieva, odgovara urednik ovog tabloida, utvrdio je sud.

Urednik BIRN-a, Slobodan Georgiev, smatra da iako je doneta pravosnažna presuda, slučaj će biti okončan tek kada odgovorni urednik Informera i Insajder Tim ispune svoje obaveze iz presude, odnosno kada isplate novac i presudu objave.

„Do tada, slučaj nije zatvoren“, navodi on.

BIRN se povodom ovoga obratio za komentar i uredniku Informera, Draganu Vučićeviću, ali zbog uvredljivog i neprimerenog sadržaja nećemo preneti njegov odgovor.

O kampanji koja je bila pokrenuta u to vreme protiv BIRN-a i Georgieva možete čitate više na ovoj stranici.