Pretnje i napadi na novinare ostaju u fioci

0
318
Source/Author: Danas, M. D. Miljković
Source/Photo: Foto: E-Stock.us Darja Balšić

BEOGRAD, 24.07.2017. – Ni godinu dana od upućivanja pretnji redakciji KRIK-a na društvenim mrežama, policija i tužilaštvo nisu otkrili ko su osobe koje su im pretile, a KRIK-u je u Višem javnom tužilaštvu rečeno da je postupak i dalje u predistražnoj fazi.

Podsećanja radi, pretnje su usledile nakon kampanje koju su protiv KRIK-a mesecima vodili provladini tabloidi, tokom koje je urednik Stevan Dojčinović u Informeru i drugim medijima bliskim vlasti označen kao “mafijaš“, “špijun“, “medijski terorista“, “sadomazohista“ i “zla osoba“.

Osim tabloida i predstavnici vlasti su novinare KRIK-a javno targetirali kao špijune. Tako je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović za Dojčinovića rekao da je “Sorošev agent“. Novinarki iste redakcije Dragani Pećo, pre samo desetak dana, obijen je stan. Ona je u to vreme bila van Beograda, a stan sa obijenom bravom zatekao je njen verenik kada se vratio sa posla. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je obavila uviđaj, uzela izjavu od njenog verenika i otiske prstiju iz stana. To što je njen stan ispreturan, ali iz njega nije ništa odneto, dodatno doprinosi sumnji da se radi o pritisku.

Zamenica urednika KRIK-a Bojana Jovanović za Danas ističe da očekuje da će policija i tužilaštvo u najkraćem roku rešiti ovaj slučaj, jer sumnjaju da je bavljenje istraživačkim novinarstvo upravo razlog premetačine stana Dragane Pećo. Prema njenim rečima, oni su dobili uveravanja da će slučaj brzo biti rešen.

– Što se tiče pretnji koje su upućene redakciji, loše je to što ni nakon godinu dana ne znamo ništa. Mi smo kao novinari uspeli da otkrijemo ko stoji iz jednog od dva lažna profila sa kojih su pretnje upućene i te podatke dostavili policiji. Međutim, tužilaštvo i policija i dalje vode predistražni postupak protiv N. N. lica i godinu dana kasnije deluje kao da se ništa nije desilo, navela je Jovanović.

Od skorijih napada na novinare koji objavljuju kritičke tekstove o vladi i i najvećoj vladajućoj partiji, izdvajamo pretnje smrću novinarki portala Cenzolovka Mariji Vučić, samo nekoliko sati nakon što je na njihovom sajtu objavljen njen tekst “Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“. Poruka sadržine “Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo”, poslata je sa lažnog profila na kome je fotografija Miroljuba Petrovića, inače poznatog po izjavama da aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce i ateiste treba kažnjavati smrtnim kaznama – kamenovanjem i slanjem “pod mač“. Pretnja je prijavljena policiji i tužilaštvu a oni su obavestili novinarku da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku. Ostaje da vidimo da li će i koliko “hitno” slučaj biti rešen.

Glavni i odgovorni urednik Cenzolovke Perica Gunjić rekao je za Danas da se policija, nakon prijavljivanja pretnji i njihovog obećanja da će ubrzo rešiti slučaj, više nije javljala toj redakciji. Kako je ocenio, to je poznata praksa kada su u pitanju pretnje novinarima.

– Policija obično dođe i uzme izjave, ali što se tiče pokretanja istrage i rešavanja slučajeva, to se dešava izuzetno retko. Zbog toga, jedino što mogu da pomislim je da postoji nekakva vrsta “dogovora” da slučajevi pretnji novinarima ostanu “u fioci”. Valjda se nadaju da će tako javnost zaboraviti na njih, ocenio je Gunjić.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a, podsetio je da to udruženje odavno ukazuje na rastući trend nasilja prema novinarima i drugim medijskim radnicima. On smatra da neefikasnost organa gonjenja ohrabruje i podstiče nasilnike, što neumoljivo potvrđuje statistika.

– Pravni stručnjaci ukazuju da nema objektivnih razloga za neefikasnost policije i tužilaštva u slučajevima verbalnih napada i pretnji koje se upućuju novinarima, posebno putem društvenih mreža. Sve češće, oni koji prete novinarima ne kriju svoje ime i prezime, valjda svesni da za to neće ni prekršajno odgovarati – naglasio je Raković.

On smatra da za takvo stanje posebnu odgovornost snose političari, posebno funkcioneri vlasti, jer niko iz najviših krugova nikada nije stao u odbranu napadnutog novinara.

– Naprotiv, nosioci vlasti su skloni da javno omalovažavaju novinare i medije, posebno one koji nisu servilni, koji postavljaju nezgodna pitanja ili istražuju takozvane osetljive teme, kao što su korupcija i organizovani kriminal. Zašto to smeta ljudima u vlasti ako im je savest čista – upitao je Raković.

Krivična prijava protiv SNS-a zbog napada na novinarku

Redakcija lista Danas podnela je krivičnu prijavu protiv Srpske napredne stranke, zbog brutalnog napada na našu novinarku Lidiju Valtner od strane policije u civilu i obezbeđenja mitinga. Valtner je izveštavala sa skupa u organizaciji SNS-a, tokom inauguracije novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića. Prijava je podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv organizatora skupa SNS, kao i protiv N. N. lica.