Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima

0
414
Source/Author: Cenzolovka, Marija Vučić
Source/Photo: Foto: Maja Ledjenac/Beta

NIŠ, 23.06.2017. – “Pozvao sam ljude u maskirnim uniformama, to su četnici, koljači. Svi ćete da dobijete batine”, zapretio je novinarima i aktivistima čovek koji je pred projekciju filma “Albanke su naše sestre” ušao u niški Medija centar, dok su drugi dobacivali kako će doći “Vučićevo obezbeđenje koje zna sa novinarima”.

Sprečavanje projekcije filma “Albanke su naše sestre” [VIDEO]

Najavljena projekcija filma je na kraju otkazana, jer je istovremeno dok se dešavao incident u sali Medija centra, ispred zgrade čekalo nekoliko desetina ekstremnih desničara, koji su vikali, pretili onima koji su pokušavali da uđu, pevali nacionalističke pesme i gađali kamenčićima i grumenjem zemlje terasu Medija centra.

Za to vreme, okupljenim novinarima, aktivistima i domaćinima projekcije, dvadesetak minuta je u sali Medija centra vikao i pretio čovek koji se predstavlja kao „četnički vojvoda“ a koji je navodno nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke Branislav Vakić, poručujući da će svi dobiti batine ako film bude prikazan.

„Pozvao sam ljude u maskirnim uniformama, to su četnici, koljači. Ovde nijedan ne sme da bude, zabranjena je produkcija ovog paganskog filma, ovo nećemo da dozvolimo. Masa je okupljena dole, dobićete svi batine. Za one Srbe izdajnike posebna priča, oni će duple batine da dobiju“, rekao je on doslovce.

U jednom trenutku se drsko obratio novinarima pitajući ih šta snimaju, na šta je jedan od prisutnih desničara dobacio: „Sad će da dođe Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“.

Sve se dešavalo naočigled nekoliko policajaca koji, kako se može videti i na snimcima, dugo nisu reagovali, da bi „vojvodu“ u jednom trenutku najzad izbacili iz sale.

Projekcija je, međutim, otkazana iz bezbednosnih razloga, kao i razgovor o „odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice i budućnosti“ koji je trebalo da usledi nakon toga.

Jedan od prisutnih bio je i glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević. Bio je, kaže, prilično uplašen.

„Nije bilo naivno. Osim straha za bezbednost, osetio sam i strah od nemoći. Nisam imao ranije taj osećaj. Potpuna nemoć. Bio sam u šoku. Policija je trebalo da spreči ceo skup, odnosno okupljanje ekstremista ispred Medija centra. A ovo što čovek preti pred svima punih 20 minuta, a da policija na to ne reaguje, to je posebna priča“, kaže Blagojević.

I Dinko Gruhonjić iz NDNV-a je bio u sali dok je „četnički vojvoda“ pretio svima i kaže da je, blago rečeno, situacija bila neprijatna.

„On se sam predstavio kao četnički vojvoda i rekao da je bio dobrovoljac u ratovima devedesetih. Otvoreno je pretio klanjem svima nama, rekao da je doveo pedeset četnika, koljača, da nema šanse da se projekcija održi, da će nas prebiti“, priča Gruhonjić.

„Policija ga je tek nakon dvadesetak minuta na silu izbacila, a onda su nama rekli da sada možemo da održimo projekciju. Mi smo zaključili da to ne bi bilo bezbedno i otkazali smo događaj“, kaže on.Potom je, kako navodi Gruhonjić, izvadio dve papirnate zastave Kosova, jednu dao svom pristalici, a drugu držao pretivši da će ih zapaliti nasred Medija centra ako se projekcija održi. Sve vreme ga je podržavalo još nekoliko njih koji su bili u Medija centru, „a on se ponašao kao njihov komandant“.

Sam Vakić je na svom profilu posle incidenta napisao da „nije verovao da policija toliko respektuje četnike“ i da su „slušali moje zapovesti i naredbu da svi napuste salu“.

Pitanja o ovom incidentu, kao i o tome zašto policija nije reagovala odmah i izbacila provokatore sa skupa, Cenzolovka je uputila niškom MUP-u, odakle su obećali da će odgovoriti što pre.

KOALICIJA: DRŽAVA PODSTIČE EKSTREMNE DESNIČARE

Iz koalicije novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, AOM, NDNV, ANEM i LocalPress) saopštili su da država Srbija snosi apsolutnu odgovornost za otkazivanje ovih projekcija u Nišu i Kraljevu, „jer svojim delovanjem podstiče ekstremne desničare da ugrožavaju bezbednost novinara i građana koji su bili zainteresovani za filmove i debate“.

„Država koristi ekstremiste da bi suspendovala slobodu mišljenja i izražavanja, a blagonaklon odnos policije prema nasilnicima više je nego očigledan. Vlast neprestano produkuje atmosferu straha i nasilja, a odsustvo sankcionisanja napadača na novinare i drugih nasilnika zapravo je jasan signal da državni organi podstiču i promovišu zastrašivanje svojih političkih protivnika“, kažu iz koalicije.

Oni podsećaju i da su se oktobra u Nišu sastali premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić, i da tada nije bilo incidenata.

„To ukazuje da država ima mehanizme da spreči ovakve incidente, samo je potrebna volja da ih primeni“, navodi se u saopštenju.

Inače, iz razloga bezbednosti je otkazana i projekcija u Kraljevu, koja je trebalo da bude održana u petak 23. juna. Pre toga su projekcije održane, između ostalog, i u Novom Sadu i Beogradu, ali uz dosta tenzija.