Regionalna platforma poziva institucije EU i UEFA da reaguju na napad na novinare i uredništvo Radio Sarajevo

0
406
Source/Author: Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara

SARAJEVO, 28.09.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje smrću novinarima i uredništvu portala Radio Sarajevo i njihovim porodicama, koje su im uputili navijači Fudbalskog kluba (FK) Sarajevo.

Do incidenta je došlo nakon što su portal Radio Sarajevo i deo ostalih medija u Bosni i Hercegovini, objavili da je navijač ovog fudbalskog kluba osuđen na pet godina zatvora u Belorusiji u avgustu ove godine gde je bio na fudbalskoj utakmici i kada je beloruska policija kod njega našla kokain.

Uveče 27. septembra je grupa navijača FK Sarajevo došla ispred redakcije Radio Sarajevo, gde su maltretirali autora tog teksta, i držali ga kao taoca duže od dva sata preteći da će ubiti i njega i njegovu porodicu, tražili su da se ukloni članak sa web sajta Radio Sarajevo. Istovremeno, prisiljavali su ga da zove ostale medije u Bosni i Hercegovini i da od njih traži da odmah uklone sporni članak.

„Ovaj napad smatramo brutalnim kršenjem prava na slobodu izražavanja i ugrožavanje bezbednosti novinara i redakcije Radio Sarajevo, kao i neprimereni čin nasilja navijača FK Sarajevo nad više medija u BiH“, rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari. Ona je pozdravila napore policije Kantona Sarajevo, koje je brzo uhapsilo dvojicu napadača ali je, istovremeno, pozvala policiju i tužilaštvo da nastave sa sprovođenjem zakona kako bi obojica napadača bila kažnjena.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara smatra nedopustivim ćutanje Fudbalskog saveza BiH i FK Sarajevo i poziva ih da javno osude ovaj čin i preduzmu sve mere protiv agresivnih fudbalskih navijačkih grupa i pojedinaca. Ovo nije prvi put da u Bosni i Hercegovini fudbalske navijačke grupe maltretiraju novinare nakon njihovih izveštaja sa sportskih događaja ili nakon objavljivanja kritičkih članaka o navijačkim grupama i njihovim članovima.

Podsećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Regionalna platforma će obavestiti sve evropske institucije i UEFA i tražiti da intervenišu u vezi sa poslednjim slučajem kao i u ostalim slučajevima napada na slobodu medija i bezbednost novinara u Bosni i Hercegovini i ostalim državama Zapadnog Balkana. 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo- Zagreb, 28.09.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije